Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank - Αμφισβητεί τα οφέλη των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων από την ΕΚΤ

Deutsche Bank - Αμφισβητεί  τα οφέλη των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων από την ΕΚΤ
Γιατί η γερμανική τράπεζα μιλά για το αποτυχημένο «πείραμα» της Δανίας
Τα οφέλη των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων που ενδεχομένως θα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούνιο, αμφισβητεί ευθέως η Deutsche Bank.
Όπως εξηγεί ο οικονομολόγος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Mark Wall, η ΕΚΤ συζητά το ενδεχόμενο για αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων εδώ και 18 μήνες. Είναι σαν να φοβάται να το εφαρμόσει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ωστόσο το «περιφέρει» ως όπλο, κάθε φορά που εξυπηρετεί τους σκοπούς της.
Ο αναλυτής της Deutsche Bank πιστεύει ότι ένα αρνητικό επιτόκιο θα αποτελούσε «αυτογκόλ» για την ΕΚΤ, ενώ σημειώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ευρέως, ενώ η εμπειρία στη Δανία, μία από τις λίγες χώρες που το εφάρμοσαν, ήταν ανεπιτυχής.
Όταν η Δανία εφάρμοσε το μέτρο, οι τράπεζες εμφανίστηκαν απρόθυμες να «περάσουν» το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων στους πελάτες, συμπιέζοντας τα περιθώριά τους.
Την ίδια ώρα, κάποιες τράπεζες, προκειμένου να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα, αύξησαν τα επιτόκια δανεισμού, όπως τόνισε ο αναλυτής της Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης