Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Tράπεζα Πειραιώς - Σημαντικές για την Ελλάδα οι εκλογές - Επιβραδύνεται η ύφεση της οικονομίας

Tράπεζα Πειραιώς - Σημαντικές για την Ελλάδα οι εκλογές - Επιβραδύνεται η ύφεση της οικονομίας
Ο πληθωρισμός παραμένει σε αρνητικό επίπεδο, ενώ η ανεργία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα
Σημαντικό γεγονός για την τρέχουσα περιόδο αποτελούν, αναμφίβολα, στην Ελλάδα οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και οι ευρωεκλογές, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Τραπέζης Πειραιώς στο τελευταίο τους δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
Όσο αφορά στην πορεία της οικονομίας, με βάση τα προσωρινά μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το α’ τρίμηνο του 2014 επιβραδύνεται ο ρυθμός ύφεσης και το ΑΕΠ φαίνεται να υποχωρεί σε ετήσια βάση κατά 1,1% έναντι -6,0% το α’ τρίμηνο του 2013. Ταυτόχρονα ο πληθωρισμός παραμένει σε αρνητικό επίπεδο τον Απρίλιο ενώ η ανεργία το Φεβρουάριο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Ταυτόχρονα ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του προβλέπει σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας εντός του 2014, αν και συνολικά για το έτος εκτιμά οριακή πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3%, εκτίμηση που όμως αποκλίνει από λοιπές εκθέσεις (π.χ. αξιολόγησης ΕΕ) που προβλέπουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης (0,6%). Από δημοσιονομική πλευρά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2014 τα προκαταρκτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού αποτυπώνουν μικρότερο έναντι του στόχου έλλειμμα και υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Στις 15 Μαΐου η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε την πρώτη εκτίμησή της για την εξέλιξη του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το πραγματικό ΑΕΠ υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 1,1% (α΄ τριμ. 13: -6,0%) ενώ σε τρέχουσες τιμές, η πτώση του ΑΕΠ ήταν της τάξεως του 3,5% (α΄ τριμ. 13: -6,6%) υποδηλώνοντας αρνητικό αποπληθωριστή.
Στις 6 Ιουνίου αναμένεται η δεύτερη εκτίμηση των στοιχείων και η επιμέρους ανάλυση κατά κατηγορία δαπάνης, ενώ ταυτόχρονα η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι τα στοιχεία είναι σε διαδικασία αναθεώρησης η οποία θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2014.
Σχετικά με τις κλαδικές εξελίξεις, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ: Μετά από τρεις μήνες το Μάρτιο ανακόπηκε η - σε ετήσια βάση -
ανοδική πορεία του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε κατά 3,1% σε ετήσια βάση έναντι πτώσης 1,5% τον Μάρτιο του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην πτώση του δείκτη «μεταποιητικών βιομηχανιών» κατά 1,5% έναντι οριακής ανόδου κατά 0,1% το Μάρτιο του 2013 και στην εντονότερη υποχώρηση του δείκτη ηλεκτρισμού (-8,3%, Μαρτ. 13’: -5,0%).
Τον ίδιο μήνα, συνεχίστηκε η - σε ετήσια βάση - μείωση του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, αν και με βραδύτερο ρυθμό έναντι του προ έτους επιπέδου. Ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,4% έναντι -4,4% ΥοΥ το Μάρτιο του 2013. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη εντονότερη αύξηση στα κεφαλαιουχικά αγαθά (0,9% Μαρτ. 13’: 0,1%) και τη βραδύτερη υποχώρηση σε ενεργειακά αγαθά (-6,8%, Μαρτ.13’: -13,1%). Αντίθετα, καταγράφεται μείωση έναντι προ έτους αύξησης των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά και σημαντικότερη υποχώρηση στο δείκτη τιμών των ενδιάμεσων αγαθών.
Επίσης, υποχώρηση παρουσίασε το Φεβρουάριο ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών και ο αντίστοιχος όγκος (m3). Συγκεκριμένα, οι νέες οικοδομικές άδειες στο σύνολο της χώρας μειώθηκαν κατά 20,7% σε ετήσια βάση (Φεβρ. ‘13/Φεβρ. ’12: -45,3%) και ο αντίστοιχος όγκος (m3) περιορίστηκε κατά 5,9% (Φεβρ. ‘13/Φεβρ.’12: -47,0%).
Αμετάβλητος στο -1,3% διατηρήθηκε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός αποτελώντας τον 14ο διαδοχικό μήνα που βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Σημειώνεται ότι τον περυσινό Απρίλιο ήταν -0,6%. Αρνητική ήταν η επίπτωση στην πλειονότητα των ομάδων αγαθών & υπηρεσιών, με εξαίρεση να αποτελούν οι ομάδες «Υγεία», «Αλκοολούχα ποτά & καπνός» και τέλος «Επικοινωνίες».
Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας το Φεβρουάριο υποχώρησε οριακά στο 26,5% του εργατικού δυναμικού έναντι 26,6% τον Ιανουάριο και 26,7% το Φεβρουάριο του 2013. Οι απασχολούμενοι υπολογίζονται σε 3,6 εκατ. άτομα, μειωμένοι κατά 0,1% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και κατά 0,2% σε σχέση με πέρυσι. Οι άνεργοι, από την πλευρά τους, μειώθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο και κατά 1,1% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2013. Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 τα προκαταρκτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, αποτυπώνουν μικρότερο έναντι του στόχου έλλειμμα και υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα. Αναλυτικότερα, ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε έλλειμμα ύψους €1.144 εκατ. έναντι στόχου για έλλειμμα €1.459 εκατ. και ελλείμματος €2.426 εκατ. το α΄ τετράμηνο του 2013. Ταυτόχρονα, το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε το στόχο των €742 εκατ. ανερχόμενο στα €1.048 εκατ. Η υπέρβαση αυτή συνδέεται με την εξέλιξη στο ΠΔΕ, καθώς καταγράφηκε πλεόνασμα €897 εκατ. έναντι στόχου για πλεόνασμα €507 εκατ. λόγω των αυξημένων εισροών από την ΕΕ. Αντίθετα, ο τακτικός προϋπολογισμός παρουσίασε ελαφρά υψηλότερο έλλειμμα σε σχέση με το στόχο (κατά 74 εκατ.), καθώς η μείωση στα καθαρά έσοδα - μέσω της πτώσης των εσόδων προ επιστροφών και της αύξησης των επιστροφών -υπερκέρασε την πτώση των δαπανών, κυρίως πρωτογενών. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΟ στα έσοδα καταγράφεται καθυστέρηση της επιστροφής εσόδων (€500 εκατ.) από μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) και χαμηλότερα του στόχου φορολογικά έσοδα κατά €204 εκατ.
Στις 6 Μαΐου το ελληνικό Δημόσιο διενήργησε δημοπρασία εντόκων γραμματίων (ΕΓΕΔ) διάρκειας 26 εβδομάδων μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς με στόχο την άντληση €1 δισ. Οι προσφορές υπερκάλυψαν 2,65 φορές το ποσό που ζητήθηκε και έγινε συνολικά αποδεκτό ποσό ύψους €1,6 δισ. (€1 δισ. συν μη ανταγωνιστικές προσφορές €300 εκατ. συν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές €300 εκατ.). Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,70%, μειωμένη κατά 31 μ.β. σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη δημοπρασία. Επίσης, στις 13 Μαΐου σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων για την άντληση ποσού €1 δισ, το αιτούμενο ποσό καλύφθηκε κατά 2,8 φορές και το συνολικά αποδεκτό ποσό έφτασε τα €1,6 δισ. (€1 δισ. συν μη ανταγωνιστικές προσφορές €300 εκατ. συν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές €300 εκατ.). Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,13% έναντι 2,45% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία Ε.Γ 13 εβδ.
Δημοσιοποιήθηκε η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του για την εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών μεγεθών στα κράτη-μέλη του. Ειδικά για την Ελλάδα, αναμένονται σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας εντός του 2014, αν και συνολικά για το έτος προβλέπεται οριακή πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3%, εκτίμηση που όμως αποκλίνει από λοιπές εκθέσεις (π.χ. αξιολόγησης ΕΕ) με αναφορά σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης (0,6%).
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θετικά θα συμβάλει η βελτίωση της εμπιστοσύνης και του οικονομικού κλίματος, η άμβλυνση των επιπτώσεων της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω των διαρθρωτικών
μεταρρυθμίσεων, η αύξηση της ρευστότητας μέσω της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η ενίσχυση της εξωτερικής ζήτησης αλλά και η μεγαλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Παράλληλα αναμένεται να βελτιωθούν οι όροι χρηματοδότησης μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της ενίσχυσης των στοιχείων του ενεργητικού τους. Τέλος, αναφέρεται ότι οι τιμές και οι μισθοί θα παραμείνουν σε πτωτική πορεία με δεδομένη την πλεονάζουσα δυναμικότητα και την υψηλή ανεργία ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει πλεονασματικό. Επισημαίνει, ωστόσο ότι οι προβλέψεις εμπεριέχουν αβεβαιότητα. Από την μια πλευρά θεωρεί ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης ενδεχομένως να πλήξει το κλίμα εμπιστοσύνης και τις επενδύσεις, το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει προκλήσεις ιδίως στον τομέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ και οι συνθήκες τραπεζικής χρηματοδότησης ίσως αποδειχθούν αυστηρότερες. Από την άλλη, όμως, πλευρά επισημαίνει ότι η ρευστότητα ενδεχομένως να είναι υψηλότερη του αναμενόμενου ως απόρροια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η τόνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας θα ενισχύσει τις εξαγωγές ενώ η ταχύτερη εφαρμογή των αποκρατικοποιήσεων θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης