Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Απομακρύνεται το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών – Αναπάντητο το ερώτημα εάν οι ψηφοφόροι έχουν τιμωρήσει ή όχι τα κόμματα της συγκυβέρνησης

Απομακρύνεται το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών – Αναπάντητο το ερώτημα εάν οι ψηφοφόροι έχουν τιμωρήσει ή όχι τα κόμματα της συγκυβέρνησης
Πως διαμορφώνουν τη στρατηγική τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των Ευρωεκλογών
Το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών φαίνεται τελικά να απομακρύνεται και να μην ενεργοποιείται μετά τις Ευρωεκλογές.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε πως δεν τίθεται τέτοιο ενδεχόμενο μια και οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο την αποτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου για το εκλογικό αποτέλεσμα του α’γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Από την πλευρά του ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος έθεσε ζήτημα αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση εάν η Ελιά καταρρεύσει εκλογικά, υποστήριξε με δημόσιες παρεμβάσεις του πως το ΠΑΣΟΚ άντεξε, πως οι ρίζες της δημοκρατικής παράταξης παραμένουν βαθιές και ζωντανές, ενώ έσπευσε να σημειώσει πως η συνολική αίσθηση που θα υπάρξει το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής για το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει και την υλοποίηση της απειλής του.
Η συνολική αίσθηση είναι πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων στο δεύτερο γύρο των εκλογών, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αποδυναμώσει την όποια αποδοκιμασία ενδεχομένως επιφυλάξουν οι ψηφοφόροι στα κόμματα της συγκυβέρνησης στις Ευρωεκλογές.
Είναι προφανές πως μια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ έως τα επίπεδα του 4% (όση αποτιμάται ότι είναι η μέγιστη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων) εκτιμάται ότι δεν θα είναι ικανή να πυροδοτήσει εξελίξεις, μια και η κυβέρνηση θα μπορέσει να το διαχειριστεί, ερμηνεύοντας συνολικά το αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές.
Αν και ο κ.Τσίπρας υποστηρίζει πως στον α’ γύρο των εκλογών έγινε το πρώτο βήμα και ο πολιτικός στόχος επιτεύχθηκε, καθώς οι πολίτες καταδίκασαν τη λιτότητα και τα μνημόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως διότι η ΝΔ δεν έχει υποψήφιο στη μεγαλύτερη Περιφέρεια και στον πρώτο Δήμο της χώρας, η επιχειρηματολογία του στερείται ρεαλισμού, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η ισχνή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις υπόλοιπες Περιφέρειες.
Εάν μάλιστα χάσει την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθήνας, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε μια εξαιρετικά δυσχερή θέση.
Για αυτό το λόγο άλλωστε η στάση που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο επιφυλακτική προκειμένου να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες που είναι πιθανό να μην υλοποιηθούν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Κουμουνδούρου έλαβε το μήνυμα ότι δεν καρπώνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική λιτότητας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν την προσοχή τους στην προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, τηρώντας προς το παρόν πιο ήπιους τόνους στη ρητορική τους σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Διότι η αγωνία τους εναπόκειται στο αναπάντητο ακόμα ερώτημα για το εάν οι ψηφοφόροι έχουν τιμωρήσει ή όχι όσο έπρεπε στον πρώτο γύρο των εκλογών τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Απάντηση που θα δοθεί το βράδυ των Ευρωεκλογών.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης