Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch - Σε εξέλιξη ο «ψυχρός» νομισματικός πόλεμος - Τρία σενάρια για το ευρώ

BofA Merrill Lynch - Σε εξέλιξη ο «ψυχρός» νομισματικός πόλεμος - Τρία σενάρια για το ευρώ
«Κλειδί» για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ το επίπεδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη
Στη λίστα των κεντρικών τραπεζών που έχουν ως στόχο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, εισήλθε επισήμως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει σε σημείωμά της η Bank of America Merrill Lynch.
«Μπορεί επισήμως να μην μιλάμε για νομισματικό πόλεμο, ωστόσο για εμάς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ψυχρός νομισματικός πόλεμος», σημειώνουν οι αναλυτές με φόντο τις αναφορές της ΕΚΤ κατά της ισχύος του ευρώ, αντί να μιλήσει ευθέως για την υποτίμηση του νομίσματος.
Η BofA Merrill Lynch παρουσιάζει τρία σενάρια για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.
1. Αν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου οδεύσει προς τα 1,40, ή απογοητεύσουν τα στοιχεία Μαίου για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στις 5 Ιουνίου. Αν δεν το κάνει θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία της.
2. Αν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχωρήσει προς το 1,36 και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εκπλήξουν θετικά, τότε οι πιθανότητες μείωσης επιτοκίων θα είναι μικρές, ωστόσο όχι μηδενικές.
3. Αν η ισοτιμία κινηθεί κάπου στη μέση των παραπάνω σεναρίων, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι δύσκολο για τον διοικητή Mario Draghi να μην προχωρήσει σε «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής και σε μια τέτοια περίπτωση η αγορά θα απογοητευόταν.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι η παραπάνω συζήτηση αφορά μειώσεις επιτοκίων και όχι ποσοτική χαλάρωση. Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε QE, μόνο αν ο πληθωρισμός δεν αυξηθεί στο γ΄τρίμηνο του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης