Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Forbes - Διδάγματα από την κρίση... για να μην αποδειχθεί φούσκα το ράλι στα ομόλογα του Νότου

Forbes - Διδάγματα από την κρίση... για να μην αποδειχθεί φούσκα το ράλι στα ομόλογα του Νότου
Ο εφησυχασμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωζώνη
"Το ράλι των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι φυσιολογικό; Ή μήπως διαφαίνονται ενδείξεις φούσκας;" διερωτάται το Forbes, παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις που σημειώνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Αποτιμώντας την πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων το τελευταίο διάστημα, το περιοδικό κάνει λόγο για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη. Οι χώρες του Νότου, που μέχρι πρόσφατα βίωναν τη χειρότερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία τους, τώρα βλέπουν τα ομολογά τους να κινούνται ολοένα και πιο χαμηλά, καταρρίπτοντας το νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ μετά το άλλο.
Όπως υποστηρίζει το Forbes, οι χώρες της - μέχρι πρότινος αδύναμης - περιφέρειας έχουν περάσει σε μια νέα εποχή. Αφήνουν σταδιακά πίσω τους τα πακέτα διάσωσης και επιστρέφουν ξανά στις αγορές.

Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της ανάκαμψης;
Σύμφωνα με το Forbes, αυτοί είναι οι καταλύτες που στηρίζουν το ράλι στα ομόλογα της περιφέρειας:
- Η πάντα ζωντανή δέσμευση του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, πως θα κάνει "ό,τι χρειαστεί" προκειμένου να θωρακίσει το μέλλον του ευρώ και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η δέσμευση αυτή αντανακλά πως είναι πάντα διαθέσιμο - σε περίπτωση ανάγκης - το πρόγραμμα αγοράς απεριόριστων κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (Outright Monetary Transactions, OMT), ακόμη κι αν δεν έχει ποτέ ενεργοποιηθεί επισήμως.
- Η σημαντική επιτυχία που έχουν σημειώσει στην κατεύθυνση εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, καθώς φυσικά και η επιστροφή τους στις αγορές.
- Η διαρκής πρόοδος που καταγράφουν οι Ευρωπαίοι στο μέτωπο της σύστασης μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη.
- Ίσως όμως ο σημαντικότερος από όλους τους παράγοντες να κρύβεται πίσω από τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως ορισμένες χώρες έχουν ήδη περάσει το κατώφλι του αποπληθωρισμού.





Μπορεί πράγματι να υπάρξει πρόβλημα; Πρόκειται για φούσκα;
Όπως προειδοποιεί το Forbes, παρά το γεγονός πως υπάρχει εξήγηση για το ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων, αυτό δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν γεννά ανησυχίες. Φυσικά και αποτελεί πηγή ανησυχιών, καθώς επίσης και εστία κινδύνου.
Η τεράστια ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας φαίνεται πως έχει ήδη... "πάει πάρα πολύ μακριά" και δεν αντανακλά τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των οικονομιών αυτών.
Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται στις χώρες του Νότου, ενώ οι οικονομίες τους εμφανίζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης... σχεδόν με το ζόρι!
Το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο όμως - σύμφωνα πάντα με το Forbes - είναι το εξής: Όσο οι χώρες της περιφέρειας βλέπουν τα ομόλογά τους να επιδίδονται σε ξέφρενο ράλι, τόσο θα μειώνονται τα κυβερνητικά κίνητρα για συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
Ήδη αρκετές κυβερνήσεις, παρατηρεί το περιοδικό, έχουν αρχίσει να διακηρύσσουν την επιτυχία των οικονομικών πολιτικών τους... Η αλήθεια όμως βρίσκεται αλλού. "Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη, στην τρέχουσα συγκυρία, από τον εφησυχασμό", προειδοποιεί το Forbes, ιδίως μάλιστα αν ληφθεί υπόψη και μια ακόμη πικρή αλήθεια: Πως η τραπεζική ένωση μοιάζει ακόμη ανεπαρκής για να κατορθώσει να σπάσει την αυξημένη εξάρτηση μεταξύ κρατών και τραπεζών.
"Οι προσπάθειες βελτίωσης της δομής της Ευρωζώνης έχουν πράγματι επιβραδυνθεί... Μάλιστα δεν αποκλείεται να σταματήσουν τελείως... μέχρι να επιστρέψει η απειλή της κρίσης. Μπορεί η φούσκα στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων να μην έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή της, ωστόσο επενδυτές και πολιτικοί καλά θα κάνουν να μην ξεχάσουν τα διδάγματα της κρίσης...", καταλήγει το Forbes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης