Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rogoff - Πως θα μειωθεί η ανισότητα διεθνώς - Φόρος πλούτου ή φόρος κατανάλωσης;

Rogoff - Πως θα μειωθεί η ανισότητα διεθνώς - Φόρος πλούτου ή φόρος κατανάλωσης;
"Πολλοί ισχυρίζονται πως ο καπιταλισμός είναι άδικος... Κι εγώ τους ρωτώ: Η αποικιοκρατία δεν είναι επίσης άδικη;"
Φως στα άδυτα της έννοιας της ανισότητας επιχειρεί να ρίξει ο διάσημος οικονομολόγος του Harvard, Kenneth Rogoff.
Τελικά σήμερα υπάρχει ισότητα στον κόσμο; Ή ο κόσμος βιώνει σε τόσο μεγάλο βαθμό την ανισότητα... όπως στις εποχές των βαρόνων και των βασιλιάδων;
Σύμφωνα με τον Kenneth Rogoff, το αν σήμερα υπάρχει ανισότητα ή όχι εξαρτάται από το πως παρατηρεί κανείς τον κόσμο: Τον παρατηρεί συνολικά ή ανά χώρα ξεχωριστά;
Η αλήθεια είναι ότι αρκετά δισεκατομμύρια ανθρώπων - κυρίως στην Ασία - δίνουν μάχη για να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Μπορεί οι Αμερικανοί ή οι Γάλλοι να καθίστανται ολοένα και πλουσιότεροι, ωστόσο ταυτόχρονα και οι Ινδοί καθίστανται ολοένα και λιγότερο φτωχοί!
"Πολλοί ισχυρίζονται πως ο καπιταλισμός είναι άδικος. Κι εγώ τους ρωτώ: Η αποικιοκρατία δεν είναι επίσης άδικη;", σχολιάζει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος.
"Σε κάθε περίπτωση η ιδέα ενός παγκόσμιου φόρου πλούτου στερείται και αξιοπιστίας και έχει δυσκολίες σε θέματα εφαρμογής. Φυσικά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως είναι πολιτικά αδύνατη μια τέτοια ιδέα", σπεύδει να επισημάνει.
"Ευτυχώς υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για την αντιμετώπιση της ανισότητας στις πλούσιες χώρες. Για παράδειγμα δεν είναι δύσκολο να επιβληθεί ένας σταθερός φόρος κατανάλωσης. Είναι πολύ πιο απλός και πολύ πιο αποτελεσματικός από έναν φόρο πλούτου", προτείνει ο Kenneth Rogoff.
"Πέρα από όλα αυτά όμως, κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει πως η περίφημη παγκόσμια ελίτ, το γνωστό... 0,1% του πλανήτη, πρέπει να πληρώνει ακόμη περισσότερους φόρους", καταλήγει.

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης