Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H ουκρανική κρίση πλήττει τo επιχειρείν στην ΕΕ - SocGen και Carlsberg τα πρώτα θύματα

H ουκρανική κρίση πλήττει τo επιχειρείν στην ΕΕ - SocGen και Carlsberg τα πρώτα θύματα
Τα χειρότερα έπονται…
Τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, άρχισε να πλήττει η οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από την ουκρανική κρίση.
Από τράπεζες μέχρι ζυθοποιίες, οι ευρωπαϊκές εταιρείες βλέπουν τα κέρδη και τις πωλήσεις τους να  επηρεάζονται από το «χτύπημα» στην οικονομία της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το CNN Money, τα χθεσινά αδύναμα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, αποτελούν σημάδι για τα χειρότερα που έρχονται…
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η Ρωσία ήδη οδεύει προς την ύφεση, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες αγορές, φοβούμενοι την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, για κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες, η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Η δανέζικη ζυθοποιία  Carlsberg, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του 2014, επικαλούμενη την μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση στη ζήτηση από τη Ρωσία και την υποτίμηση του ρουβλίου, το οποίο έχει υποχωρήσει πάνω από 7% έναντι του δολαρίου, κατά τη διάρκεια του 2014.
Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε και η γαλλική τράπεζα Societe Generale. Τα καθαρά κέρδη α΄τριμήνου του 2013, υποχώρησαν κατά 13,3%, ενώ υπέστη ζημιά άνω των 525 εκατομμυρίων ευρώ λόγω απομειώσεων των ρωσικών δραστηριοτήτων και της εντεινόμενης ταραχής με την Ουκρανία.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Societe Generale υποχώρησαν στα 315 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο από 364 εκατ. ευρώ το ίδιο τρίμηνο το 2013.
Ωστόσο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 14% στα 5,68 δισ. ευρώ από 4,98 δισ. ευρώ το περασμένο έτος.
Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε πως οι τρεις πρώτοι μήνες του έτους «σημαδεύτηκαν» από την κρίση στην Ουκρανία καθώς επιβεβαίωσε την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών στη ρωσική τράπεζα Rosbank τον προηγούμενο μήνα.
Το αδύναμο ρούβλι και η αυξανόμενη αβεβαιότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις ασκούν πιέσεις στη γαλλική τράπεζα.
Χθες η μετοχή της γαλλικής τράπεζας υποχώρησε κατά 1,6% στο Παρίσι.
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε άλλωστε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Joe Kaeser, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν ο όμιλος δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά προς το παρόν.
«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις εξελίξεις, καθώς θα επηρεάσουν την κοινωνία, τους πολίτες άρα και την οικονομία», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο CEO της Siemens

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης