Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel - Πως θα σώσει την Ευρωζώνη η ΕΚΤ - Αγοράζοντας αμερικανικά ομόλογα - Έτσι θα αποδυναμωθεί το ευρώ και θα στηριχθεί η ανάπτυξη

Bruegel - Πως θα σώσει την Ευρωζώνη η ΕΚΤ - Αγοράζοντας αμερικανικά ομόλογα - Έτσι θα αποδυναμωθεί το ευρώ και θα στηριχθεί η ανάπτυξη
Η EKT μοιάζει να αγνοεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας...
Την επιτακτική ανάγκη, να αναλάβει δράση εδώ και τώρα, η ΕΚΤ προκειμένου να ανασχεθεί πλήρως ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, εκφράζει το γνωστό think tank (δεξαμενή σκέψης) των Βρυξελλών, Bruegel.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε νέα, διεξοδική έκθεσή του, η ΕΚΤ και μπορεί και πρέπει να δράσει για να αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού. Μάλιστα το Bruegel αφήνει σαφείς αιχμές πως η ΕΚΤ έπρεπε ήδη να έχει δράσει, καθώς φαίνεται πως έχει καθυστερήσει αρκετά.
Σύμφωνα με το think tank, η ΕΚΤ μοιάζει να ελπίζει πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί "από μόνος του...". H EKT μοιάζει να αγνοεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως σπεύδει να διαμηνύσει το Bruegel, στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, οι αντιδράσεις της ΕΚΤ ήταν αργές και όχι ουσιαστικές. Η ΕΚΤ απέτυχε να παράσχει νομισματική στήριξη στις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Τι πρέπει να συμβεί από εδώ και στο εξής; Δεν υπάρχει άλλη λύση. Η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε μαζική ποσοτική χαλάρωση (QE), την οποία έχει καθυστερήσει εδώ και πολύ καιρό...
"Τον Νοέμβριο του 2013, η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων της, στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%. Προέβη σε αυτή την κίνηση... πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την αντίστοιχη μείωση επιτοκίων (στα επίπεδα του 0,25%) από την αμερικανική Fed", σχολιάζουν οι αναλυτές του Βruegel, αφήνοντας αιχμές πως η δράση της ΕΚΤ, σε σχέση με τη Fed, βρίσκεται ακόμη... πάρα πολύ πίσω!





Η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Όταν οι διεθνείς αγορές εμφανίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες των ευρωπαϊκών τραπεζών, τον λόγο έλαβε η ΕΚΤ.
Στηρίζοντας όμως τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η ΕΚΤ βρέθηκε αντιμέτωπη με τη ραγδαία αύξηση του ισολογισμού της.






Διαρκής ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού για τις χώρες της περιφέρειας
Το Bruegel, στην έκθεσή του αυτή, εκφράζει έντονες ανησυχίες για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, κυρίως για τις χώρες της αδύναμης περιφέρειας.
Πρόκειται για τις χώρες εκείνες που χρειάζονται περισσότερο από ότι οι άλλες τη στήριξη της ΕΚΤ.
Πρόκειται για τις χώρες εκείνες που έχουν δεσμευθεί για χρόνιες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι τεράστιος και η ΕΚΤ έπρεπε ήδη να έχει αναλάβει πρόσθετη δράση.
"Το ευρώ είναι το μοναδικό μεγάλο νόμισμα που δεν συνοδεύεται από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)", δεν διστάζει να επισημάνει το Bruegel.






H ρηξικέλευθη λύση
Όπως επισημαίνει το γνωστό think tank των Βρυξελλών, υπάρχει λύση για να θωρακίσει την Ευρωζώνη η ΕΚΤ.
Ποια είναι αυτή η λύση; Να ξεκινήσει η ΕΚΤ να αγοράζει αμερικανικά ομόλογα! Πρόκειται για μια κίνηση που θα αποδυναμώσει αυτόματα το ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάκτηση της ανάπτυξης στις χώρες της περιφέρειας.
Η περιφέρεια μόνο μέσα από το αδύναμο ευρώ μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Το αδύναμο ευρώ μπορεί ταυτόχρονα να στηρίξει την άνοδο του πληθωρισμού και να μειώσει αυτόματα τον κίνδυνο για τη δυναμική του δημοσίου χρέους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης