Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times - Πως η Ελλάδα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τους οίκους αξιολόγησης

Financial Times - Πως η Ελλάδα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τους οίκους αξιολόγησης
O αντι-οίκος αξιολόγησης Incra...
Την αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης, τα δριμύτατα κατηγορώ των πολέμιων αλλά και την θρυαλλίδα που ονομάζεται… Ελλάδα, πραγματεύεται δημοσίευμα των Financial Times.
Οι τρεις σημαντικότεροι οίκοι αξιολόγησης, Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch, βρίσκονται στο επίκεντρο μίας έντονης κριτικής, η οποία ξεκίνησε με την αιφνίδια υποβάθμιση της Ελλάδας, η οποία οδήγησε τη χώρα κατευθείαν προς την καταστροφή…
Έκτοτε, αρκετές αποφάσεις οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποστεί σφοδρότατη κριτική, με διάφορους αναλυτές να επιχειρούν τακτικά να στοιχειοθετήσουν τις εις βάρος τους κατηγορίες. Το επιχειρηματικό τους μοντέλο έχει δεχθεί πολλάκις τα πυρά αρκετών αναλυτών και οικονομολόγων.
Όπως επισημαίνουν ορθώς οι Financial Times, η αρχή του… κακού έγινε με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους αλλά και με το φιάσκο των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ.
Παρά την έντονη αμφισβήτηση βέβαια, να σημειωθεί πως η κερδοφορία των τριών οίκων βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Αντι-οίκος αξιολόγησης…
Το τελευταίο διάστημα έχει αποπειραθεί να συγκροτηθεί ένα εναλλακτικό μοντέλο αξιολόγησης. Το Bertelsmann Foundation έχει επιχειρήσει να εγκαθιδρύσει έναν μη κερδοσκοπικό οίκο αξιολόγησης, τον Incra.
«Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μία έκρηξη νέων οίκων αξιολόγησης. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση» αναγνωρίζει η Annette Heuser, επικεφαλής του Bertelsmann Foundation.
Ωστόσο, το μοντέλο αξιολόγησης του Incra, το οποίο συνιστά πρωτοπορία στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, δέχεται την έντονη κριτική του Moritz Kraemer της Standard & Poor’s.
«Οι επενδυτές δεν χρίζουν τέτοιων αξιολογήσεων» σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί πως το Incro δεν χρησιμοποιεί την μέθοδο αξιολόγησης των παραδοσιακών οίκων. Αντιθέτως, κάνει χρήση μίας αριθμητικής κλίμακας, βάσει της οποίας κατατάσσει τις χώρες.
Παράλληλα, ο Moritz Kraemer θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την αξιοπιστία των μεθόδων αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για παραπλανητικά και αναξιόπιστα αριθμητικά μοντέλα.

Ιταλία εναντίον… οίκων
Η πρώτη επίσημη αμφισβήτηση των οίκων αξιολόγησης προήλθε από την ιταλική ένωση τραπεζών (ΑΒΙ), η οποία  στις 15 Μαΐου του 2012, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Moody’s, με αφορμή την υποβάθμιση 26 ιταλικών τραπεζών. «Η υποβάθμιση ήταν παράλογη και επιθετική προς το σύστημα της χώρας. Στρέφεται εναντίον των οικογενειών και των επιχειρήσεων της χώρας. Αυτό πρέπει να σταματήσει» είχε διαμηνύσει η ΑΒΙ.
Η ABI προβαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, είχε αξιώσει από τις ευρωπαϊκές αρχές να υιοθετήσουν μια «κανονιστική ρύθμιση αυστηρού ελέγχου» των οίκων αξιολόγησης.
 Παράλληλα, στις 5 Φεβρουαρίου του 2014, η Ιταλία κατέθεσε μήνυση εναντίον της Standard & Poor’s «διότι στις διάφορες αξιολογήσεις του δεν έλαβε υπόψη του την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης