Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ - Η νέα δέσμευση Draghi - Υπόσχεται να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό

WSJ - Η νέα δέσμευση Draghi - Υπόσχεται να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό
«Δέσμευση» στα λόγια; - Γιατί η ΕΚΤ διστάζει να εφαρμόσει την ποσοτική χαλάρωση
Στη νέα «δέσμευση» του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της, αυτή τη φορά όχι για να σώσει το ευρώ όπως το 2010, αλλά για να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Καθημερινά οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζητούν για τον χρόνο έναρξης αγοράς ομολόγων από την κεντρική τράπεζα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Mario Draghi έδωσες τις πιο λεπτομερείς εξηγήσεις, όσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εφαρμοστεί το μέτρο της αγοράς ομολόγων, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Draghi επιχειρεί να πείσει τις αγορές ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της, αυτή τη φορά όχι για να σώσει το ευρώ, αλλά για να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας.
Διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις επί της αρχής, όσον αφορά τις αγορές ομολόγων, η την ποσοτική χαλάρωση, η ΕΚΤ ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο.
Στην πράξη ωστόσο, η ΕΚΤ απέχει πολύ από την αγορά ομολόγων και οι λόγοι είναι δύο, αν και αντικρουόμενοι.
Καταρχήν, πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Όπως εξήγησε ο Draghi, αν η ΕΚΤ αρχίσει τις αγορές ομολόγων, θα επιδεινωθεί σημαντικά το αναπτυξιακό outlook της ευρωζώνης.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο, οι διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής παραμένουν επιφυλακτικοί, όσον αφορά το QE, είναι ότι δεν έχουν πειστεί για τις θετικές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης.
Όπως σημειώνει η WSJ, το μέτρο λειτουργεί ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να δανειστούν και να ξοδέψουν.
Ωστόσο, στην ευρωζώνη, το 70% της επιχειρηματικής χρηματοδότησης προέρχεται από τις τράπεζες, και οι αγορές ομολόγων δεν θα κάνουν τη διαφορά στην πιστωτική επέκταση, καθώς πολλές τράπεζες ακόμη προσπαθούν να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους.
Πάντως ο Draghi ευελπιστεί ότι οι υποσχέσεις τους θα λειτουργήσουν θετικά και δεν θα χρειαστεί και πάλι να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης