Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ - Η ασθενής χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα δεν συνιστά μόνο ελληνικό πρόβλημα – Προβληματισμός στην ΕΚΤ

tags :
WSJ - Η ασθενής χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα δεν συνιστά μόνο ελληνικό πρόβλημα  – Προβληματισμός στην ΕΚΤ
Πτώση -2,2% για το δείκτη χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα
Το πρόβλημα της δανειοδότησης του ιδιωτικού τομέα φαίνεται πως δεν συνιστά ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά αντιθέτως, διαθέτει πανευρωπαϊκές διαστάσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο δείκτης «M3 money» ενισχύθηκε οριακά κατά +1,1% το Μάρτιο του 2014, ενώ παράλληλα, ο ρυθμός δανειοδότησης του ιδιωτικού τομέα συρρικνώθηκε κατά -2,2% για το ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη «M3 money» κυμαινόταν μεταξύ +5% και +10% κατά τη διάρκεια των προ-κρίσης ετών.



Όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, ο καταρρέον πληθωρισμός συνιστά ένα σύμπτωμα της συρρικνωμένης τραπεζικής δανειοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Παρά τα χαμηλά επιτόκια, ο ρυθμός αύξησης των δανείων παραμένει υποτονικός, καθώς η παρεχόμενη ρευστότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος βρίσκεται κάτω των 100 εκ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2011!
Mία πιθανή λύση του διογκούμενου προβλήματος συνιστά η έναρξη ενός νέου προγράμματος χορήγησης φθηνών δανείων LTROs. Ωστόσο, μία τέτοια επιλογή κρίνεται αναποτελεσματική ως προς τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.
Η ΕΚΤ και οι τραπεζικές αρχές προσπαθούν, τονίζει. η Wall Street Journal, να τονώσουν τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, μέσω των αυστηρών stress tests και των επιπλέον κεφαλαίων που θα απαιτηθούν.
Φυσικά, τα επίμονα χαμηλά επιτόκια δεν αναμένεται να συνεισφέρουν στην επίλυση του προβλήματος, καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης