Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT - Το 2024 η πραγματική ανάκαμψη της Ελλάδας! - Παραπλανητικό το recovery story

FT - Το 2024 η πραγματική ανάκαμψη της Ελλάδας! - Παραπλανητικό το recovery story
Mητρητής της ανάκαμψης, ο δείκτης απασχόλησης
Κόντρα στο ρεύμα της εποχής «πηγαίνουν» οι Financial Times, οι οποίοι αποδομούν πλήρως το recovery story της Ευρωζώνης, επικαλούμενοι μάλιστα, ως παράδειγμα την Ελλάδα!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η συντελεσθείσα βελτίωση στην Ευρωζώνη συνιστά μόνο ένα μικρό «βήμα» προς την ολική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Το περιρρέον κλίμα απέχει παρασάγγας από την επίτευξη μίας εύρωστης ανάκαμψης» εκτιμά χαρακτηριστικά, ο αρθρογράφος των FT, Wolfgang Münchau.
Αναλύοντας διεξοδικά τα πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης, η βρετανική εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μία ορθολογική εξέλιξη των γεγονότων. «Όταν όλα κινούνται προς τα κάτω, κάποια στιγμή θα ανακάμψουν και θα κινηθούν ανοδικά» σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Αν και παραδέχεται την πρόοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας, απορρίπτει τις χαρμόσυνες ιαχές περί τέλους της ευρωπαϊκής κρίσης. Παρά τη σχετική σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος «φωτογραφίζει» το αίσθημα των πολιτών, αγνοεί πλήρως την ευφορία των αγορών και διατηρεί μία μετριοπαθή πορεία.
Και αυτό, εξηγούν οι Financial Times, οφείλεται σε ορισμένα κραυγαλέα στοιχεία:
-    Η ανεργία στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 11,9% όταν στις ΗΠΑ περιορίζεται στο 6,7%
-    Το ΑΕΠ είναι 9% κάτω των επιπέδων της περιόδου 1999 – 2007
-    Οι επενδύσεις υστερούν κατά 25% έναντι των εκτιμήσεων
-    Η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται 16% υπό των τρεχουσών τάσεων
Αν και η διάθεση της οικονομίας επιστρέφει στην ομαλότητα, εντούτοις η οικονομική αβεβαιότητα διατηρείται αμετάβλητη, παρατηρούν οι FT.

H ανεργία... ο κριτής για την οικονομία
H Ευρωζώνη δεν ταλανίστηκε από μία συνηθισμένη ύφεση. Αρκετές χώρες, αναλύουν οι Financial Times, υπέστησαν μία πολυ-επίπεδη κρίση. Το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης εξακολουθεί να… μπάζει νερά, ενώ η αγορά εργασίας βρίσκεται υπό πλήρη διάλυση.
Εάν το ελληνικό ΑΕΠ, το οποίο συρρικνώθηκε κατά 25%, αυξηθεί κατά 2% το 2014, τότε η Ευρώπη και οι αγορές θα κάνουν λόγο για μία νίκη της λιτότητας έναντι της κρίσης. Ωστόσο, διερωτάται ο αρθρογράφος των FT, η επίτευξη ανάπτυξης συνιστά απόδειξη ανάπτυξης…
Ο Wolfgang Münchau θέτει ως κατώφλι για την έλευση της ανάπτυξης, το δείκτη απασχόλησης. Όπως διαμηνύει, η μακρά περίοδος ύφεσης ωθεί τους μακροχρόνια ανέργους εκτός της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2012 ο δείκτης απασχόλησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 51,3% ενώ το 2007 βρισκόταν στο 61,4%.
«Ποσό καιρό θα χρειαστεί η απασχόληση στην Ελλάδα να επανέλθει στα προ-κρίσης επίπεδα;» διερωτάται, δίνοντας την απάντηση «10 χρόνια τουλάχιστον».
«Άρα σε 10 χρόνια από σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για… οικονομική ανάκαμψη» καταλήγει χαρακτηριστικά!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης