Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εξαιρετική η αντίδραση στο Χ.Α. - Πρώτος στόχος οι 2.280 μονάδες – ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ «οδηγοί» της αγοράς ξανά – Ο έλεγχος στους long

Εξαιρετική η αντίδραση στο Χ.Α. - Πρώτος στόχος οι 2.280 μονάδες – ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ «οδηγοί» της αγοράς ξανά – Ο έλεγχος στους long
Η κατοχύρωση των 1.250 μονάδων και η επανάκτηση των 1.280 μονάδων θα "τακτοποιήσει" σημαντικά τεχνικά την αγορά...
Εξαιρετική και άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις (την προηγούμενη εβδομάδα) με την εικόνα να επιβεβαιώνει ότι – όταν δεν υπάρχουν εγχώρια βαρίδια και εξωγενείς παράγοντες – η αγορά διατηρεί μεγάλη δυναμική ανόδου.
Αυτά τα βαρίδια δεν είναι άλλα από τις διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου των τραπεζών και την πληθώρα νέων μετοχών που… στόμωσαν την αγορά, ενώ «απαιτήθηκε» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τεράστια ρευστότητα από το σύστημα! Έτσι, υπήρξαν γενναίες ρευστοποιήσεις σε πολύ κερδισμένες θέσεις μη τραπεζικών μετοχών όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Folli Follie, Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ κ.α που έφερε και μεγάλη αναστάτωση στην ψυχολογία της αγοράς! Παράλληλα, η διορθωτική κίνηση των διεθνών αγορών ασφαλώς και επηρέασε σημαντικά και είναι ένας παράγοντας που ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή, ικανός να χαλάσει με εύκολο τρόπο το όποιο καλό κλίμα διαμορφώνεται σε περιφερειακές και αναδυόμενες αγορές όπως το Χ.Α.
Πάντως, η αγορά το τελευταίο διήμερο έδειξε εξαιρετική δυναμική αντίδρασης, με αυξημένους όγκους και τζίρους – παρά τις ιδιάζουσες εορταστικές ημέρες – καλύπτοντας ένα σημαντικό τμήμα από τα χαμένα «εδάφη» σε δείκτες και μετοχές.
Οι long πήραν ξανά τον έλεγχο οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε 2ήμερο ανόδου σε ποσοστό 5,19%, οδηγώντας τον ξανά στην περιοχή ψυχολογίας των 1.250 μονάδων. Οδηγοί της αγοράς σ’ αυτό το διήμερο ήταν τα κορυφαία blue chips που είναι και οι στυλοβάτες της ανόδου της τελευταίας διετίας. Ο ΟΤΕ μετά την πτώση – διόρθωση 19,71% ενισχύεται ήδη 11,09% το 2ήμερο, ο ΟΠΑΠ με το εντυπωσιακό +8,51% της Μεγάλης Πέμπτης κερδίζει 11,82% το 2ήμερο, η ΔΕΗ στο +10,87%, Jumbo +9,50%, Frigoglass +10,78%, Μυτιληναίος +7,48% κ.ο.κ. Πρώτος στόχος είναι η ασφαλής  κατοχύρωση της ζώνης των 1.250 μονάδων όμως καθοριστικό βήμα τεχνικά θα είναι η επανάκτηση των 1.280 μονάδων. Πρόκειται για κρίσιμη τεχνικά περιοχή, καθώς όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «υψηλότερα των 1280 μονάδων το Χ.Α. επιστρέφει σε κύρια ανοδική τάση, αλλιώς η όλη προσπάθεια θα είναι διόρθωση στη διόρθωση και η αγορά θα παραμείνει στη… ζώνη της ταλαιπωρίας».

Ανοδικό το μεσοπρόθεσμο momentum

Η αγορά λοιπόν έχει όλα τα φόντα να συνεχίσει την αντίδρασή της και αυτή την εβδομάδα, πάντα σε συνάρτηση με την ειδησεογραφία και κυρίως τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις διεθνείς αγορές. Το θετικό είναι ότι υπήρξε άμεση «δραπέτευση» από την επικίνδυνη ζώνη των 1.180 μονάδων, καθώς σε δύο συνεδριάσεις (Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη) το χαμηλό ημέρας ήταν στις 1.186.99 και 1.183,81 μονάδες αντίστοιχα! Τη Μ. Τετάρτη υπήρξε ανασύνταξη με κλείσιμο στις 1.218,00 μονάδες και ενδοσυνεδριακή διακύμανση 3,03%, ενώ την Μ. Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.248,61 μονάδες με άνοδο 2,51%.
Δείκτες και μετοχές επιβεβαίωσαν τη δυναμική αντίδρασης το 2ήμερο, ενώ η σημερινή συνεδρίαση («φίλτρο» των τριών ημερών) και οι επόμενες θα ξεκαθαρίσουν περαιτέρω την κατάσταση. Όπως και να ‘χει το μεσοπρόθεσμο momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν και παραμένει ανοδικό, ασχέτως με τις μεταπτώσεις, τις διορθώσεις και τις εναλλαγές. Τα πολλά και σημαντικά για την ελληνική οικονομία και τη χώρα είναι μπροστά. Οι αγορές έχουν ανοίξει για τη χώρα, εξέλιξη που με τη σειρά της «λύνει» την πρόσβαση σε καλύτερο δανεισμό για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ξένοι οίκοι στηρίζουν εκ νέου με διαρκείς θετικές εκθέσεις και αναβαθμίσεις, ενώ η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακό και όχι μόνο ντεμαράζ με στόχο την αλλαγή του κλίματος με φόντο και τις εκλογές…

(πρώτη ενημέρωση 22 Απριλίου 2014, 08:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης