Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ - Πέντε επενδυτές εξηγούν γιατί σνόμπαραν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

WSJ - Πέντε επενδυτές εξηγούν γιατί σνόμπαραν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Παρά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία της έκδοσης του ελληνικού ομολόγου, κάποιοι επενδυτές απείχαν από το… πάρτι
Μπορεί η επιτυχία της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές να είναι αδιαμφισβήτητη και να προκάλεσε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στο μεγάλο ελληνικό πάρτι.
Πέντε κορυφαίοι επενδυτές, εξηγούν τους λόγους, μιλώντας στη Wall Street Journal.
Η Ελλάδα δεν  είναι ιδιαίτερα ελκυστική σε αυτά τα επίπεδα, υποστηρίζει ο Colm McDonagh της Insight Investments, «για αυτό αφήσαμε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος στην έκδοση».
Και προσθέτει: Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι η απόδοση μας αποζημιώνει επαρκώς σε σχέση με την πιστωτική ποιότητα.
Την ίδια ώρα, ο Martin Harvey της  Threadneedle Investments, εξηγεί ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί η δίκαιη τιμή των ελληνικών ομολόγων, με δεδομένη την ειδική φύση της συγκεκριμένης αγοράς, καθώς δεν υπάρχει καμπύλη έως τα 10 έτη και η πιστοληπτική αξιολόγηση είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Όπως εξηγεί, εάν η βελτιούμενη φύση και οι ισχυρές επιδόσεις των άλλων χωρών του μνημονίου χρησιμοποιηθεί ως βάση αναφοράς, τότε οι αποδόσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να συρρικνώνονται, καθώς οι συνθήκες θα ομαλοποιούνται.
Για τα πιο ευέλικτα χαρτοφυλάκια, αυτή ίσως είναι μια ελκυστική προοπτική, ωστόσο, η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση και τα αμφίβολα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη θα αποτρέψουν την εμπλοκή πιο συντηρητικών χαρτοφυλακίων.
Η ρευστότητα δεν υποκαθιστά τη φερεγγυότητα και δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι φερέγγυα. Κάτι που σημαίνει ότι είναι εύκολο να αποφύγει κανείς τη νέα έκδοση, υποστηρίζει ο Mike Riddell της M&G Investments, κόντρα στο ρεύμα των αναλυτών που υποστηρίζουν ότι η
έκδοση 5ετούς ομολόγου από την Ελλάδα με απόδοση κάτω του 5%, σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
Ο Bryan Carter της Acadian Asset Management εκτιμά ότι η απόδοση του 5ετούς, διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που θεωρήθηκαν λογικά, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο του ρίσκου.
Ο ίδιος εκτιμά ότι πολλοί επενδυτές έχουν εξαντλήσει τα κέρδη τους στην Ισπανία και την Πορτογαλία και αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.
Το πιθανότερο αποτέλεσμα της ομολογιακής έκδοσης είναι ότι θα αποπληρωθεί πολύ πριν οι ξένοι πιστωτές εξετάσουν ποια δράση να αναλάβουν για τα δάνειά τους προς την Ελλάδα, υποστηρίζει ο Gary Jenkins της LNG Capital.
«Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι προς τους Ευρωπαίους εταίρους και θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι γενναιόδωροι όροι του πολύ χαμηλού επιτοκίου και της μακρινής ωρίμανσης αντανακλούν την άποψη ότι το χρέος εξακολουθεί να μοιάζει μη βιώσιμο και ότι οι όροι είναι ενδεικτικοί μίας κατάστασης που θα λυθεί μόνο με την περαιτέρω αναδιάρθρωση χρέους, σε κάποιο στάδιο. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη απέχει πολλά χρόνια ακόμη», εξηγεί ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης