Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale - Έκπληξη των εκλογών οι ευρωσκεπτικιστές - Θα εκλέξουν 150 βουλευτές

Societe Generale - Έκπληξη των εκλογών οι ευρωσκεπτικιστές - Θα εκλέξουν 150 βουλευτές
Η υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών θα λειτουργήσει θετικά για το σύνολο των ευρωπαϊκών assets (μετοχές, ομόλογα)
Τη σαφή προτίμησή της στην Ευρωζώνη, ως έναν εξαίρετο επενδυτικό προορισμό, δηλώνει η Societe Generale, καλωσορίζοντας την ευρεία βελτίωση του κλίματος για την ευρωπαϊκή οικονομία.
"Η προτίμηση για την Ευρωζώνη, σε ό,τι αφορά την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, είναι ξεκάθαρη", υποστηρίζει η γαλλική επενδυτική τράπεζα, σε νέα ανάλυσή της, υπό τον τίτλο "Multi Asset Portfolio", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Μάλιστα η Societe Generale σπεύδει να επισημάνει πως δίδει ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στις ευρωπαϊκές μετοχές, όσο και στα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Το κρίσιμο τεστ των Ευρωεκλογών
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας, οι Ευρωεκλογές του Μαϊου θα αποτελέσουν ορόσημο για την επόμενη μέρα της Ευρώπης, χαράζοντας τον δρόμο στη μετά την κρίση χρέους εποχή.
Το μεγάλο στοίχημα θα αποτελέσει η απήχηση του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος, το οποίο αναμένεται πως θα αλλάξει άρδην τις ισορροπίες στην Ευρώπη.
Η Societe Generale προβλέπει πως το ποσοστό των Ευρωσκεπτικιστών θα φτάσει στο 20% στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, τροφοδοτώντας την αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στην Ευρώπη. Σε σύνολο 750 εδρών (το σύνολο των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου), το 20% αντιστοιχεί σε 150 Ευρωβουλευτές.
Ποια θα είναι όμως η αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών που δύναται να φέρει στην Ευρώπη ένα ποσοστό 20% των Ευρωσκεπτικιστών; Όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα, η νέα τάξη πραγμάτων θα προβλέπει λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, φιλικές προς την ανάπτυξη.

Η σχέση Ευρωσκεπτικιστών και... ευρωπαϊκών assets
Μπορεί να υπάρξει σχέση ανάμεσα στην άνοδο των Ευρωσκεπτικιστών και την πορεία των ευρωπαϊκών assets; Κι αν ναι, τι σχέση μπορεί να είναι αυτή;
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Societe Generale, η τόνωση - και κατ' επέκταση εφαρμογή - αναπτυξιακών πολιτικών θα λειτουργήσει θετικά για το σύνολο των ευρωπαϊκών assets.
Ο θετικός αντίκτυπος θα γίνει ορατός τόσο σε ομόλογα, όσο και σε μετοχές. Τη μεγαλύτερη στήριξη αναμένεται να λάβουν, όπως τονίζεται στην εν λόγω έκθεση, τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας.

Υπερβολική η απαισιοδοξία για την Ευρωζώνη
Επιχειρώντας να περάσει ένα ακόμη μήνυμα - προς πάσα κατεύθυνση - η γαλλική τράπεζα όχι μόνο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά ζητά επίσης να μπει φρένο σε κάθε απαισιόδοξο σενάριο που διατυπώνεται για την Ευρωζώνη.
Όπως σημειώνει το αίσθημα της απαισιοδοξίας για την Ευρωζώνη, στην τρέχουσα συγκυρία, είναι και άτοπο, αλλά και υπερβολικό.
Κατά τη γαλλική τράπεζα, τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την Ευρωζώνη είναι πολλαπλά. Τα εταιρικά κέρδη ισχυροποιούνται, η νομισματική πολιτική παραμένει χαλαρή και εξυπηρετική, η οικονομική διακυβέρνηση ενισχύεται και η περιφέρεια βρίσκει ξανά τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα.

Οι προκλήσεις που δεν πρέπει να υποτιμηθούν
Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας συνιστά μια πραγματικότητα. Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει πως η ανάκαμψη αυτή θα είναι μετριοπαθής και εύθραυστη.
Για να ισχυροποιηθεί περαιτέρω και αποτελεσματικά η ανάκαμψη, η Ευρωζώνη χρειάζεται να άρει τη λιτότητα και να επικεντρωθεί στην τόνωση του νευραλγικού κλάδου των εξαγωγών.
Στα αγκάθια για το αύριο της Ευρωζώνης συγκαταλέγονται τόσο ο κίνδυνος εμφάνισης αποπληθωρισμού, όσο και η δυναμική του δημοσίου χρέους...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης