Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στη δίνη της πολιτικής κρίσης το Χρηματιστήριο – H αναστολή αξιολόγησης από Moody’s και το αυτοκαταστροφικό σύνδρομo ΕΡΤ του Σαμαρά

Στη δίνη της πολιτικής κρίσης το Χρηματιστήριο – H αναστολή αξιολόγησης από Moody’s και το αυτοκαταστροφικό σύνδρομo ΕΡΤ του Σαμαρά
H υπόθεση Μπαλτάκου και οι απειλές για νέο μπαράζ παρόμοιων αποκαλύψεων προκαλεί μεγάλους τριγμούς στην κυβέρνηση που επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα
(upd)Στη δίνη της πολιτικής κρίσης παρασύρθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα και σε μια συγκυρία άκρως αβανταδόρικη από πολλές πλευρές, η εσωστρέφεια, η ανησυχία και η έντονη νευρικότητα επέστρεψε. Η υπόθεση Μπαλτάκου αλλά και οι «απειλές» μελών της Χ.Α. για νέα βίντεο και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις – που κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν είναι πραγματικές ή… μπλόφες – άλλαξαν εντελώς την ατζέντα, σε μια εποχή που η κατάσταση έβαινε βελτιούμενη.
Ο φόβος του πολιτικού ρίσκου έχει επανέλθει για τα καλά στην αγορά, καθώς έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση είναι πολύ αποδυναμωμένη μετά και τη νέα απώλεια Βουλευτών πρόσφατα, με τα σενάρια πρόωρων βουλευτικών εκλογών να έχουν επανέλθει με δριμύτητα.
Παρά τις διαψεύσεις, οι αριθμοί πλέον είναι αρκετά… αμείλικτοι για την κυβέρνηση καθώς σε κάθε ψήφιση νομοσχεδίου χάνει έναν ή περισσότερους βουλευτές – υποστηρικτές, καθιστώντας πλέον οριακή και εντελώς επισφαλή τη συνέχιση του ίδιου μοτίβου… πολιτικής ακροβασίας και αυξημένου ρίσκου.
Οι ημέρες θυμίζουν τον περυσινό Ιούνιο όπου η αιφνιδιαστική όσο και - εκ του αποτελέσματος - άκρως αποτυχημένη «έμπνευση» για το κλείσιμο της ΕΡΤ άλλαξε εντελώς το βελτιωμένο (και τότε) περιβάλλον, οδηγώντας σε τεράστια κρίση την κυβέρνηση και παραλίγο στην πτώση της.
Τώρα ασφαλώς η συγκυρία είναι διαφορετική και η βελτίωση σε πολλά επίπεδα που έχει επιτευχθεί σαφώς πιο ώριμη, όμως όσο υπάρχουν τόσο αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να φέρουν την ανατροπή στο δημόσιο βίο, τα πάντα παραμένουν ρευστά.
Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές σκηνικό ήρθε την Παρασκευή η αναστολή ή αναβολή προγραμματισμένης αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, η οποία μια ημέρα πριν είχε κάνει λόγω για πολύ αυξημένο πολιτικό ρίσκο και φόβο για ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες εντός του προσεχούς 6μήνου.
Ο συνδυασμός αυτός επέδρασε σημαντικά στην αγορά που την Πέμπτη έκλεισε με πτώση 2,20% ενώ την Παρασκευή έφτασε να χάνει ως και 1,43% με άμεσο κίνδυνο απώλειας και των 1.300 μονάδων (χαμηλό στις 1.304,30 μονάδες), όμως προς το φινάλε βγήκαν εμφανείς στηρίξεις και κρατήθηκε η ζώνη των 1.310 μονάδων.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το 1,50% της αξίας του, με τον FTSE 25 να χάνει -1,57%, τις κατασκευές στο -4,40% και τις τράπεζες στο +0,40%.
Το θετικό αυτών των ημερών είναι η σταθεροποίηση των υψηλών όγκων και τζίρων στην αγορά – έστω και αν αυτό οφείλεται κυρίως – στο μπαράζ του μετοχικού rotation που λαμβάνει χώρα στις τράπεζες και κυρίως στην Alpha Bank λόγω της αλλαγής της στάθμισής της στο δείκτη MSCI Standard.
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε στα 138,6 εκατ. ευρώ (+5,6%), επίπεδα που ασφαλώς είναι αρκετά ικανοποιητικά για την τρέχουσα συγκυρία.
Το φίλτρο των τριών ημερών θα μας δείξει τη συνέχεια, πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν προς το καλύτερο αυτή την εβδομάδα αν υπάρξει περαιτέρω ετοιμασία για έξοδο στις αγορές, έστω και χωρίς την αναβάθμιση από τη Moody’s.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να πετύχει τη φυγή προς τα εμπρός και αλλάξει την ατζέντα, που εσχάτως επιβλήθηκε από αλλότριους παράγοντες, εντελώς «ξένους» με τρέχοντα… ατού, όπως είναι η θετική ρητορική των ξένων, η μείωση των spreads, η έγκριση της δόσης κ.λπ.

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Τεχνικά πάντως και παρά την πτώση των τελευταίων ημερών, η αγορά δεν έχει απολέσει «περιοχές» και στηρίξεις που θα άλλαζαν τα δεδομένα. Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «αν και ο MACD παραµένει πουληµένος ο Γενικός ∆είκτης δεν έχει παραβιάσει τις κυριότερες ζώνες στήριξης µεταξύ 1300 – 1280 µονάδων κρατώντας αλώβητες τις χρονοσειρές των 15 και 30 ηµερών. Παράλληλα, από την ανάλωση ουσιαστικά χρόνου έχει καταφέρει την αποφόρτιση των ταλαντωτών δηµιουργώντας νέο δυνητικό ανοδικό περιθώριο. Ενδεχοµένως η συσσώρευση να συνεχιστεί και στην συνέχεια καθώς η αγορά είθισται σε κάθε νέο υψηλό να χωνεύει επίπεδα και να δένει τις τιµές πριν επιχειρήσει νέα υψηλά. Εποµένως θα µπορούσε να υποτεθεί ότι η αγορά φτιάχνει το επόµενο «πλατύσκαλο» και σε αυτό βοηθούν και οι τζίροι οι οποίοι έχουν αυξηθεί αισθητά.

(πρώτη ενημέρωση 7 Μαρτίου 2014, 08:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης