Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΟΟΣΑ - Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα - Η Ευρωζώνη επιστρέφει στην ανάπτυξη – Ανησυχία για τα NPLs

tags :
ΟΟΣΑ - Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα - Η Ευρωζώνη επιστρέφει στην ανάπτυξη – Ανησυχία για τα NPLs
Στο +1% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014
Ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρέχει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος παράλληλα, εκτιμά πως η Ευρωζώνη σταδιακά ξεπερνά την κρίση.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, τα ομόλογα τόσο της Ελλάδας όσο και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών στερούνται πλέον, οποιαδήποτε κινδύνων. «Η Ευρωζώνη έχει κατορθώσει να ξεπεράσει την κρίση και αυτό αποτυπώνεται στην αγορά ομολόγων» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, προειδοποιεί πως εξαιτίας της αδυναμίας εφαρμογής των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εντός της Ευρωζώνης καταγράφονται σημαίνουσες ανισότητες και διαφοροποιήσεις.
Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει αδύναμο, παρά την πρόοδο. «Αν και δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος, το χρηματοπιστωτικό σύστημα διαθέτει ορισμένα ψεγάδια, εξαιτίας της έκθεσής του στα κρατικά ομόλογα» υπογραμμίζει.
Επίσης, ανησυχία προκαλεί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ο υψηλός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά +1% το 2014 και κατά +1,6% το 2014.

Κριτική για την εμμονή στην λιτότητα
Ο ΟΟΣΑ ασκεί σφοδρή κριτική στην Ευρωζώνη, για την εμμονή της στη δημοσιονομική πειθαρχία και τις περικοπές δαπανών. Παράλληλα, εκτιμά πως η αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος θα επέλθει μετά την απευθείας λογοδοσία των τραπεζών στην ΕΚΤ, μέσω της τραπεζικής ενοποίησης.

Κίνδυνος από τον αποπληθωρισμό
Παρά τη πρόοδο, ο ΟΟΣΑ εφιστά την προσοχή, καθώς προειδοποιεί για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
«Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού ή του επί μακρόν στασιμοπληθωρισμού παραμένει υψηλός» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Ήδη προσθέτει, Ελλάδα, Κύπρος και Ισπανία βιώνουν την εμπειρία του αρνητικού πληθωρισμού.
«Η ΕΚΤ καλείται να υιοθετήσει μη συμβατικά μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» προτρέπει ο ΟΟΣΑ.
Ο κίνδυνος η Ευρώπη να διολισθήσει στον αποπληθωρισμό αυξάνεται, όσο η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης παραμείνει αδύναμη, καταλήγει ο ΟΟΣΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης