Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Der Standard - Το ΔΝΤ στρέφεται προς τα… Αριστερά – Συνιστά σιωπηλό σύμμαχο σοσιαλιστικών ιδεών!

Der Standard - Το ΔΝΤ στρέφεται προς τα… Αριστερά – Συνιστά σιωπηλό σύμμαχο σοσιαλιστικών ιδεών!
«Εντυπωσιακή η μεταμορφώση του Ταμείου»
Στροφή προς τα… αριστερά πιστώνει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η βελγική εφημερίδα Der Standard.
Σύμφωνα με το βελγικό δημοσίευμα, το ΔΝΤ πραγματοποιεί μία «εντυπωσιακή μεταμορφώση», καθώς από «άτεγκτο υπερασπιστή» της δημοσιονομικής πειθαρχίας μετατρέπεται σε «σιωπηλό σύμμαχο σοσιαλιστικών ιδεών».
Προς επίρρωση των θέσεών της, η Der Standard επικαλείται τις δηλώσεις του «νούμερο 2» του Ταμείου, David Lipton, ο οποίος προ ημερών, πραγματοποίησε ομιλία με κεντρικό θέμα τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα πλουσίων/φτωχών μέσω της φορολογίας.
Όπως επισημαίνει η βελγική εφημερίδα, η ομιλία αυτή σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή πλεύσης από την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο επί σειρά ετών αποτελούσε εξέχον μέλος της σχολής σκέψης που είναι γνωστή ως «Συναίνεση της Ουάσιγκτον».
Η συγκεκριμένη σχολή συνιστούσε κοινό τόπο μεταξύ ΔΝΤ, Παγκόσμιας Τράπεζας και ΗΠΑ και τασσόταν υπέρ της φιλελευθεροποίησης, της απρόσκοπτης λειτουργίας των αγορών και τη συρρίκνωση των κρατικών μεγεθών.
Μάλιστα, η Ελλάδα, αποτέλεσε το κατεξοχήν πεδίο εφαρμογής αυτής της πολιτικής.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το ΔΝΤ δεν έδειξε και μεγάλη προθυμία να εφαρμόσει μια πολιτική αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα παρά τις πιέσεις των άλλων δύο μελών της τρόικας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ έφτασε μέχρι το σημείο να εκπονήσει μελέτη η οποία κατέτεινε στο συμπέρασμα ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας δεν υπήρξε η ενδεδειγμένη για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Βεβαίως, εξηγεί η Der Standard, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι απόψεις αυτές δεν απηχούν την επίσημη οπτική του ιδρύματος, αλλά μόνον τις αντιλήψεις συγκεκριμένων οικονομολόγων που διενεργούν επιστημονικές μελέτες μέσα σε μια «φιλελεύθερη» και ανεκτική ατμόσφαιρα. Ωστόσο, καταλήγει, είναι πασιφανές ότι οι υψηλά ιστάμενοι του ΔΝΤ έχουν αρχίσει να τείνουν ολοένα και περισσότερο ευήκοον ους στις «αριστερές» αυτές απόψεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης