Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θύματα της οικονομικής κρίσης οι… νέοι! - Κατά 14 εκατομμύρια αυξήθηκε η νεανική ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ!

Θύματα της οικονομικής κρίσης οι… νέοι! - Κατά 14 εκατομμύρια αυξήθηκε η νεανική ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ!
Οι προοπτικές απασχόλησης επιδεινώθηκαν κυρίως για τους νέους και τους ανειδίκευτους εργαζόμενους
Θύμα της οικονομικής κρίσης συνιστούν οι νέοι στις αναπτυγμένες χώρες, καθώς σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο αριθμός της νέων ηλικιακά ανέργων εκτινάχθηκε κατά 15 εκατομμύρια, σε διάστημα μόλις 6 ετών!
Σύμφωνα με έρευνα για τις 34 χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, η νεανική ανεργία ανήλθε το 2013 στα 48 εκατομμύρια, όταν το 2007 περιοριζόταν στα 34 εκατομμύρια.  
«Οι προοπτικές απασχόλησης επιδεινώθηκαν κυρίως για τους νέους και τους ανειδίκευτους εργαζόμενους. Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι επλήγησαν λιγότερο αυτή τη φορά» επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.
«Οι νέοι που βιώνουν μεγάλες περιόδους ανεργίας, απραξίας και φτώχειας κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σε όλη τη ζωή τους χαμηλότερες προοπτικές κέρδους και απασχόλησης» προειδοποιεί παράλληλα.
Παράλληλα, ο ΟΟΣ καθιστά αναγκαία τη διατήρηση και την ενίσχυση της βοήθειας προς τις πιο ευάλωτες ομάδες.
«Οι κοινωνικές πολιτικές πρέπει να καταρτίζονται ώστε να είναι αποτελεσματικές τόσο σε καιρούς ευνοϊκούς όσο και σε χαλεπούς» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο ΟΟΣΑ απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να «κοιτάξουν πέρα από την πρόσφατη κρίση για να επεξεργαστούν κοινωνικές πολιτικές ικανές να αντισταθούν στην επόμενη κρίση».
Ωστόσο, διατείνει πως «όλο και περισσότερο οι κοινωνικές δαπάνες και οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι καλύτερα στοχευμένες. Επίσης θα πρέπει να μάθουμε να αναπτύσσουμε τα συστήματα κοινωνικής προστασίας πιο αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας ότι θα προσαρμόζονται στις εξελίξεις της αγοράς εργασίας και της δημογραφίας και αποφεύγοντας όσο το δυνατόν τις σπατάλες στον τομέα της διοίκησης και στη γραφειοκρατία».
«Οι ενδείξεις απώλειας της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις από τότε που άρχισε η κρίση θα πρέπει να είναι προειδοποιητικό σημάδι που μας δείχνει πόσο γρήγορα το κοινωνικό συμβόλαιο μπορεί να αποδομηθεί. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες της κοινωνίας. Θα πρέπει επίσης να εγγυηθούν ότι η κοινωνική πολιτική συμβάλλει στην ενίσχυση της αντοχής των πολιτών απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις» καταλήγει ο ΟΟΣΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης