Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale - Τα 5 νέα σοκ που πιθανόν να βιώσει η παγκόσμια οικονομία

Societe Generale - Τα 5 νέα σοκ που πιθανόν να βιώσει η παγκόσμια οικονομία
Σύμφωνα με τη θεωρία του "μαύρου κύκνου"
Κάθε τρεις μήνες, οι αναλυτές της Societe Generale δίνουν τα νέα δεδομένα στους χάρτες του "μαύρου κύκνου", δηλαδή τις απρόβλεπτες καταστάσεις και τα απίθανα γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν αναταράξεις στην οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Στην τριμηνιαία έκθεση υπό τον τίτλο "Global Economic Outlook" (παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές) η Societe Generale επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι επικεντρώνονται πλέον στους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και στην υπερβολική ρευστότητα της οικονομίας.
Αυτό το τρίμηνο οι καθοδικοί κίνδυνοι προέρχονται κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές.
Σύμφωνα με τη Societe Generale οι προηγμένες οικονομίες συνεχίζουν να βελτιώνονται, αντανακλώντας εν μέρει τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις ισχυρότερες εξαγωγικές επιδόσεις και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.
Οι αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσαν επίσης να επιφέρουν ανοδικές εκπλήξεις με τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προσελκύοντας την επιστροφή των επενδυτών.
Εκπλήξεις μπορούμε επίσης να έχουμε από μια χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών στην Κίνα, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αυτό θα αποβεί εις βάρος της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.
"Από την άλλη πλευρά, οι κίνδυνοι για τις αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να προκύψουν τόσο από πολιτικά γεγονότα και όσο και από τις επιλογές πολιτικής.
Πιο επιθετική από ό, τι αναμενόταν σύσφιξη της πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή/και κίνδυνοι συγκέντρωσης χαρτοφυλακίων θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.
Παράλληλα, το χάσμα στο μελλοντικό θεσμικό πλαίσιο της ζώνης του ευρώ παραμένει σημαντικό και αν δεν είναι πλέον μια πηγή άμεσης ανησυχίας στην αγορά, οι αδυναμίες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου θα γίνει πολύ σαφές στην περίπτωση ενός νέου σοκ.
Τι εκτιμά λοιπόν η Societe Generale ότι θα συμβεί σύμφωνα με τη θεωρία του "Μαύρου Κύκνου";
1) Έκρηξη με αφορμή την ουκρανική κρίση
2) Ένα νέο σοκ στην ευρωζώνη
3) Ένα σοκ που θα ομοιάζει με εκείνο του 2008
4) Ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας της Κίνας
5) Επανάληψη του κραχ αμερικανικών ομολόγων σαν αυτό του 1994



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης