Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το θολό πολιτικό σκηνικό και η «εκδίκηση» των ψηφοφόρων – Τα δημοσκοπικά ευρήματα επιτείνουν τη σύγχυση

Το θολό πολιτικό σκηνικό και η «εκδίκηση» των ψηφοφόρων – Τα δημοσκοπικά ευρήματα επιτείνουν τη σύγχυση
Μοναδική διαπίστωση η απογοήτευση από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων
Τα ευρήματα της χθεσινής δημοσκόπησης της Public Issue για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών επιβεβαιώνουν την άνευ προηγουμένου ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλά και τη σύγχυση που επικρατεί στο εκλογικό σώμα.
Ή ενδεχομένως συνιστούν την «εκδίκηση» των ψηφοφόρων, οι οποίοι όντας απογοητευμένοι από τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, έχουν αποφασίσει να απαντούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε στο τέλος να μην μπορεί να προκύψει το οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα.
Πράγματι πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι η ΔΗΜΑΡ είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα με 35% (δύο μονάδες πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ και τρεις μπροστά από τη ΝΔ), όταν  σε άλλες μετρήσεις φέρεται να λαμβάνει το 3% στην πρόθεση ψήφου στις  ευρωεκλογές ή να μην ανιχνεύεται καν στους νέους ψηφοφόρους ή να έχει τις μεγαλύτερες διαρροές ψηφοφόρων προς «Το Ποτάμι».
Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει τις περισσότερες θετικές απόψεις αλλά την ίδια στιγμή το 27% πιστεύει ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα της Ελλάδας (έναντι 24% που πιστεύει το ίδιο για μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) και ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται μακράν ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
Και για να περιπλεχθεί ακόμα περισσότερο το παραπάνω εύρημα, οι ψηφοφόροι σπεύδουν να καταποντίσουν το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του, κατατάσσοντας τους στην προτελευταία θέση της δημοτικότητας.
Είναι προφανές πως η κοινή γνώμη τελεί υπό σύγχυση λόγω της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που συνεπάγονται οι καταιγιστικές ανατροπές που συνταράσσουν την καθημερινότητα της τα τελευταία χρόνια.
Αλλά υπάρχει μια κοινή διαπίστωση, η οποία επιβεβαιώνεται σε κάθε δημοσκόπηση.
Πρόκειται για την απογοήτευση ή καλύτερα για την απόρριψη των υπαρχουσών πολιτικών δυνάμεων.
Η δημοσκόπηση της Public Issue αναφέρει ότι οι δυσαρεστημένοι με την αντιπολίτευση (88%) είναι περισσότεροι από τους δυσαρεστημένους με την κυβέρνηση (82%), την ίδια στιγμή που το 44% πιστεύει πως ούτε μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ούτε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα προβλήματα της Ελλάδας.
Τα ευρήματα αυτά πλήττουν κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ υπό την έννοια ότι αυτός αποτελεί την πολιτική εκείνη δύναμη, η οποία απέκτησε μια ισχυρή δυναμική τα χρόνια της κρίσης και πλέον διεκδικεί την εξουσία, πρεσβεύοντας την αλλαγή στην υφιστάμενη αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική.
Αλλαγή που από ότι φαίνεται δεν μπορεί να εκφράσει. Ή τουλάχιστον δεν πείθει την κοινωνία ότι μπορεί να εκφράσει και να επιφέρει.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης