Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σαφές μήνυμα στον Putin από τις αμερικανικές JP Morgan, Citi - Η οικονομία της Ρωσίας θα πληρώσει για την κρίση στην Ουκρανία

Σαφές μήνυμα στον Putin από τις αμερικανικές JP Morgan, Citi - Η οικονομία της Ρωσίας θα πληρώσει για την κρίση στην Ουκρανία
Ραγδαία υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη το 2014
Σαφές μήνυμα για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στη Ρωσία, στέλνουν στον Πρόεδρο Vladimir Putin, οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί.
JP Morgan και Citigroup προειδοποιούν ότι η οικονομία της Ρωσίας θα υποστεί βαρύ πλήγμα λόγω της έντασης στην Ουκρανία και υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη το 2014.
Η JP Morgan, υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για το 2014, σε ανάπτυξη 0,8% από 1,8%, καθώς εκτιμά ότι η εγχώρια ζήτηση υφίσταται πλήγμα από την χαμηλότερη εμπιστοσύνη και τις πιο «σφικτές» χρηματοοικονομικές συνθήκες, ενώ παράλληλα εντοπίζει καθοδικούς κινδύνους εφεξής.
Την ίδια ώρα, η Citigroup εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα υποστεί ραγδαία επιβράδυνση, στο 1% έναντι 2,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη για το 2014.
Οι αναλυτές της Citigroup εξηγούν την υποβάθμιση των προβλέψεων για το ΑΕΠ, επικαλούμενοι την αυξανόμενη αβεβαιότητα.
Η ένταση στην Ουκρανία, αποτελεί πρόκληση για την οικονομία της Ρωσίας και προκαλεί σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους για την οικονομική απόδοσή της, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος.
«Ο συνδυασμός των πιο συγκρατημένων επενδύσεων και καταναλωτικών δαπανών, που σχετίζονται με την αυξημένη αβεβαιότητα, καθώς και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική, μας οδηγούν στην υποβάθμιση των προβλέψεών μας».
Η πορεία των επενδύσεων, θα αποτελέσει τη βασική οδό μέσω της οποίας, η αστάθεια στις αγορές θα επηρεάσει τις αναπτυξιακές επιδόσεις της ρωσικής οικονομίας.
Οι αισιόδοξες προβλέψεις της Citigroup, τις οποίες έσπευσε να «μαζέψει» μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αντανακλούσαν την πεποίθηση για νέες επενδύσεις στη Ρωσία, χώρα η οποία έχει ως κύριο μοχλό το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ωστόσο, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στην περιοχή η Citigroup υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των επενδύσεων σε μηδενικά επίπεδα, από 3,8% προηγουμένως!
Το μήνυμα που στέλνουν οι Αμερικανοί αναλυτές στον άρχοντα του Κρεμλίνου είναι σαφές: Θα πληρώσει για την ανυποχώρητη στάση του απέναντι στην Ουκρανία που οδηγεί στην απόσχιση της Κριμαίας και κρατά «ζεστές» τις πολεμικές μηχανές ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρώπης, Ουκρανίας και Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης