Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΟΟΣΑ - Εύθραυστη η ανάκαμψη στην ευρωζώνη - Σε σωστή τροχιά ΗΠΑ, Βρετανία - «Τροχοπέδη» τα προβλήματα στις αναδυόμενες

tags :
ΟΟΣΑ - Εύθραυστη η ανάκαμψη στην ευρωζώνη - Σε σωστή τροχιά ΗΠΑ, Βρετανία - «Τροχοπέδη» τα προβλήματα στις αναδυόμενες
Σε χειρότερη μοίρα η ευρωζώνη, έναντι των άλλων ανεπτυγμένων οιικονομιών
Σε τροχιά παραμένει η ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, παρά την επιβράδυνση της δραστηριότητας στις αναδυόμενες αγορές, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
Ο Οργανισμός απευθύνει συστάσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, προκειμένου να συνεχίσουν την υποστηρικτική νομισματική τους πολιτική, αν όχι να την ενισχύσουν, ενώ εκτιμά ότι ορθώς έπραξε η Federal Reserve και άρχισε το tapering στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Η σταδιακή ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι ενθαρρυντική, παρά τους προσωρινούς παράγοντες που εμποδίζουν τον ρυθμό ανάπτυξης, ενώ η επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες πιθανότατα θα επιβαρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Rintaro Tamaki.
Η ανάπτυξη στις κύριες ανεπτυγμένες οικονομίες στο α΄εξάμηνο του 2014, θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με το β΄εξάμηνο του 2013, ωστόσο αρκετά βελτιωμένη έναντι του 2012 και των αρχών του 2013.
Ειδικότερα, όσον αφορά την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάκαμψη έχει μείνει πίσω, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και λιγότερο την Ιαπωνία, όπου προχωρά με καλούς ρυθμούς.
«Καθώς παραμένουν εύθραυστα σημεία στην ευρωζώνη, η Ιαπωνία μόλις αρχίζει να αντιμετωπίζει τις δημοσιονομικές τις προκλήσεις, και με την Κίνα να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης, είναι κρίσιμης σημασίας οι αναπτυγμένες και οι αναδυόμενες οικονομίες να αναγνωρίσουν την αυξανόμενη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και για την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας», αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ.
Αναλυτικά, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,1% για τις ΗΠΑ το β' τρίμηνο του 2014, στην Ιαπωνία 4,8%, και στηΒρετανία άνω του 3%.
Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι εξίσου ενθαρρυντικά για την ευρωζώνη.
Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, θα εμφανίσουν συνδυασμένο ρυθμό ανάπτυξης 1,9% το α' τρίμηνο και 1,4% το β' τρίμηνο.
Η Γερμανία αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 3,7% το α' τρίμηνο και 2,5% το β' τρίμηνο, η Γαλλία περίπου 1% και η Ιταλία κάτω του 1% για κάθε τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης