Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Θολό» το μέλλον της Ουκρανίας – Θερμό επεισόδιο στη Σεβαστούπολη – Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν αεροπορική βάση

«Θολό» το μέλλον της Ουκρανίας – Θερμό επεισόδιο στη Σεβαστούπολη – Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν αεροπορική βάση
Πρόοδο διαπιστώνει το ΔΝΤ - Εγκρίθηκε το δάνειο των ΗΠΑ ύψους 1 δισ. δολαρίων
(upd44)Σε εποχές Ψυχρού Πολέμου παραπέμπει η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία εξακολουθούν να «μάχονται» πάνω από το «κουφάρι» της Ουκρανίας, η οποία ταλανίζεται από τις αποσχιστικές τάσεις της Κριμαίας.
Θερμό επεισόδιο φέρεται πως έλαβε χώρα στη Σεβαστούπολη, καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν την ουκρανική αεροπορική βάση της περιοχής. Ο Ουκρανός υπουργός Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε πως Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν την αεροπορική βάση της Σεβαστούπολης. Ωστόσο, υποστήριξε πως δεν σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών ή τραυματισμός οπλιτών.
Παράλληλα, για ακόμη μία φορά, Barack Obama και Vladimir Putin απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία, με τη μοίρα της Ουκρανίας να παραμένει θολή.
Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στο Ρώσο Πρόεδρο, επισημαίνουν πως παρά τις βαθιές διαφορές επί του ουκρανικού ζητήματος, ΗΠΑ και Ρωσία θα βρουν κοινό έδαφος και θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.
Στον ίδιο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Sergei Lavrov, ο οποίος υποστήριξε πως οι αμερικανικές κυρώσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ στις ΗΠΑ. «Οι απερισκεψίες και η βιασύνη των ΗΠΑ ενδέχεται να βλάψουν τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία» προειδοποίησε εν συνεχεία.
Την ίδια ώρα, τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να ελέγχουν σκιωδώς τη χερσόνησο της Κριμαίας. Ουκρανία, ΗΠΑ και Ε.Ε. εξακολουθούν να καταδικάζουν το προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματική πράξη. Αναφερθείσα στην κατάσταση της περιοχής, η Yulia Tymoshenko προειδοποίησε για τον κίνδυνο... ανταρτοπόλεμου!
Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα, πως η ουκρανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Tymoshenko - Kίνδυνος ανταρτοπόλεμου στην Κριμαία
«Εάν δεν τερματιστεί η στρατιωτική κατοχή της Κριμαίας η Ουκρανία και η Ρωσία, δεν μπορούν να είναι εταίροι» διαμήνυσε η πρώην Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Yulia Tymoshenko, μιλώντας στην τηλεόραση του «Mega».
Όπως υποστήριξε η Ουκρανή πολιτικός, «η Ρωσία επιτέθηκε κατά της Ουκρανίας».
Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Ουκρανίας, διαμήνυσε πως «η μοναδική εγγύηση για τους Έλληνες είναι η προοπτική μιας Ουκρανίας που στηρίζει τις ευρωπαϊκές αξίες, μιας κυβέρνησης και μιας χώρας που ενστερνίζονται αυτές τις αρχές και τις αξίες, σε ένα κράτος δικαίου, με προστασία ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων εξάλειψη της διαφθοράς και ευνοϊκό περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να πάει μπροστά και να θέσει σωστές βάσεις για όλους τους πολίτες».
Νωρίτερα, για τον κίνδυνο ανταρτοπόλεμου στην περιοχή της Κριμαίας προειδοποίησε η πρώην Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Yulia Tymoshenko.
«Εάν η Κριμαία ενταχθεί στη Ρωσία, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει ανταρτοπόλεμος» προειδοποίησε η Ουκρανή πολιτικός.
Στο περιθώριο των επαφών της με την Angela Merkel στο Δουβλίνο, η Yulia Tymoshenko επισήμανε την ανάγκη επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα.
«Τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν φέρει εμφανή αποτελέσματα» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Αν αυτά τα μέτρα δεν φέρουν αποτελέσματα, μένουν δύο επιλογές: Να προχωρήσουν σε πιο ισχυρές κυρώσεις. Προτείνω μια σειρά μη βίαιων, οικονομικών μέτρων. Η εναλλακτική θα ήταν να παραδοθεί η Κριμαία στη Ρωσία» εξήγησε εν συνεχεία.
«Αν επιτραπεί στον Vladimir Putin να χρησιμοποιήσει τέτοια στρατιωτικά μέσα στην περίπτωση της Κριμαίας, τότε πού θα σταματήσει;. Θα πάει τόσο μακριά όσο του επιτρέψουν» κατέληξε.

ΔΝΤ - Δέσμευση Ουκρανίας για μεταρρυθμίσεις
«Η αποστολή στην Ουκρανία εξελίσσεται θετικά» διαμήνυσε το ΔΝΤ, αναφερόμενο στην διαδικασία αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η ουκρανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Υπενθυμίζεται πως ο Reza Moghadam, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, επισκέφθηκε την Ουκρανία, προκειμένου να αξιολογήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας.
«Είμαι εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και από την δέσμευση για πλήρη υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων» κατέληξε η σχετική ανακοίνωση του Reza Moghadam.
Σημειώνεται πως το ΔΝΤ αναμένεται να χορηγήσει πακέτο βοήθειας ύψους 15 δισ. δολαρίων. 

Στο… κόλπο και η Gazprom
Ισχυρές πιέσεις στην Ουκρανία ασκεί η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom, η οποία κατηγορεί το Κίεβο για απλήρωτα συμβόλαια φυσικού αερίου. Χρησιμοποιώντας την Gazprom, η Μόσχα εντείνει τις πιέσεις στην Ουκρανία, καθώς η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα, πως η προθεσμία για την αποπληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου έληξε στις 7 Μαρτίου. Το οφειλόμενο ποσό εικάζεται πως ανέρχεται στα 440 εκ. δολάρια.
Είναι σχεδόν σίγουρο, πως η Μόσχα θα εξακολουθήσει να πιέζει το Κίεβο, έχοντας ως όπλο την Gazprom και το φυσικό αέριο. Να σημειωθεί, πως η ρωσική εταιρεία ακύρωσε τις προγραμματισμένες μειώσεις τιμών στο εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Έμφραγμα υπέστη ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Yanukovych
Καρδιακή προσβολή υπέστη ο έκπτωτος Πρόεδρος της Ουκρανίας, V. Yanukovych, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται σε δημοσίευμα της η ρωσική εφημερίδας, Moskovsky Komsomolets.
Ο Yanukovych νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μόσχας σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδας, το οποίο υποστήριζε ότι έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας, πέθανε από καρδιακή προσβολή στη ρωσική πόλη Rostov-on-Don.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο Yanukovych, δεν έχει κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση μετά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρωσία πριν από μία εβδομάδα.

Yatsenyuk (πρωθυπουργός Ουκρανίας) – Καμία υποχώρηση για την Κριμαία

Τη θέση ότι δεν πρόκειται να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση σχετικά με την Κριμαία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Κριμαία ήταν, είναι και θα παραμείνει μέρος της Ουκρανίας.
Σε συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Yatsenyuk υποστήριξε ότι κανείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει ότι θα πραγματοποιήσει στις 16 Μαρτίου η περιφερειακή κυβέρνηση της Κριμαίας με κύριο ερώτημα την ένωση ή όχι της περιοχής με τη Ρωσία.
«Κανείς δεν θα αναγνωρίσει αυτό το δημοψήφισμα, με εξαίρεση ίσως τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και το Ισραήλ. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ουκρανίας. Δεν υπάρξει καμία παραχώρηση. Τελεία» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Yatsenyuk, ο οποίος υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της κυβέρνησης του, καταγγέλλοντας τις ρωσικές αιτιάσεις ότι πρόκειται για μια «φασιστική κυβέρνηση».
Ο Yatsenyuk υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του στηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, αλλά και από μειοψηφίες που συνήθως δεν μετέχουν στις κυβερνήσεις της χώρας.
Πάντως ο Yatsenyuk εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας πως οι σχέσεις των δύο κρατών δεν είναι «τόσο κακές όσο περιμέναμε αλλά όχι και τόσο καλές όπως θα έπρεπε να είναι».
Εν τω μεταξύ, την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας εξέφρασε η Valentina Matviyenko, πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας, η οποία χαρακτήρισε ανοησίες τα όσα «πολεμικά σενάρια» καλλιεργούνται με αφορμή την περίπτωση της Κριμαίας.
«Αυτά είναι απόλυτες ανοησίες, δεν αντανακλούν τις προθέσεις μας, τα αισθήματα και τον πόνο που αισθανόμαστε για τον ουκρανικό λαό. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως ποτέ δεν θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ των δύο αδελφών εθνών», τόνισε η Matviyenko.
Πάντως, η Matviyenko, αναφερόμενη στο δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, τόνισε πως «αν ο λαός της Κριμαίας αποφασίσει την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία με δημοψήφισμα, εμείς, ως Άνω Βουλή, σαφώς και θα υποστηρίξουμε μία τέτοια απόφαση».
 Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Sergei Narishkin, ο οποίος δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα σεβαστεί την «ιστορική επιλογή» της Κριμαίας στο δημοψήφισμα για πιθανή ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι «θα υποστηρίξουμε την ελεύθερη και δημοκρατική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας».

Κριμαία - Αστάθμητος παράγοντας η μειονότητα των Τατάρων
Σε αστάθμητο παράγοντα για τις εξελίξεις στη χερσόνησο της Κριμαίας, αναδεικνύεται η μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων, η οποία δεν επιθυμεί απόσχιση της χερσονήσου από την Ουκρανία γι' αυτό και ζητά βοήθεια και συμπαράσταση από την Άγκυρα.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η αντιπαράθεση Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κριμαία οξύνεται και την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες εκείνων που φοβούνται μια προσάρτηση της χερσονήσου στην Ρωσία.
Οι Τάταροι που ζουν σήμερα στην Κριμαία είναι απόγονοι των κατοίκων που κατά την 300χρονη παρουσία των Οθωμανών στην περιοχή ασπάστηκαν το σουνιτικό Ισλάμ και υιοθέτησαν την τουρκική γλώσσα.
Ανήκουν, συνεπώς, στα τουρκικά φύλα και αποτελούν σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το 13% του συνολικού πληθυσμού της Κριμαίας.
Η Άγκυρα αποκαλεί μάλιστα τους Τατάρους της περιοχής Τούρκους της Κριμαίας και καταβάλλει διαμεσολαβητικές προσπάθειες για την ειρηνική διευθέτηση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας χαιρετίζει ωστόσο και το Κίεβο.
\Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Cihan, η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα παρότρυνε την τουρκική κυβέρνηση να συμμετάσχει στη διεθνή μεσολάβηση. Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι προειδοποιητικό mail κάνει λόγο για κίνδυνο που διατρέχουν οι Τάταροι της Κριμαίας σε περίπτωση που η Ρωσία καταλάβει τη χερσόνησο.


To παρασκήνιο της Πέμπτης, 6 Μαρτίου


Εποχές Ψυχρού Πολέμου εξακολουθεί να θυμίζει η ένταση στην περιοχή της Κριμαίας, η οποία για ακόμα μια φορά μονοπωλεί το διεθνές ενδιαφέρον, θέτοντας ακόμα και σε δεύτερη μοίρα το διπλωματικό "πυρετό" που είναι σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και η κρίση στην Ουκρανία.
Διπλωματική λύση δεν βρέθηκε ούτε κατά την χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία, διάρκειας μιας ώρας που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama και ο Ρώσος ομόλογος του, Vladimir Putin.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζεται ότι ο Obama τόνισε στον Putin ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογο του να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης.
Συγκεκριμένα, ο Obama πρότεινε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία και την επιστροφή στις βάσεις τους και την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην περιοχή της Κριμαίας με κύριο αντικείμενο την προστασία των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού ενώ κάλεσε τη Μόσχα να έχει απευθείας συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου.
Από την πλευρά του ο Putin φέρεται να υποστήριξε ότι οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία.
«Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν θα πρέπει να θυσιαστούν από διεθνώς μεμονωμένα προβλήματα», ανέφερε στην ανακοίνωση του το Κρεμλίνο, το οποίο ανέφερε ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια» του ρωσόφωνου πληθυσμού και ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια και θα δράσει αναλόγως, σε πλήρη συμμόρφωση με τη διεθνή νομοθεσία.
Εν τω μεταξύ, η Πολωνία ανακοίνωσε πως ο αμερικανικός στρατός ενισχύει την παρουσία του με 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 300 στρατιώτες στην χώρα, οι οποίοι πρόκειται να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις, το εύρος των οποίων επεκτάθηκε σε απάντηση στην κρίση στη γειτονική Ουκρανία.
Aκόμα, παράνομο και πλήρως αντίθετο από τη διεθνή νομοθεσία χαρακτήρισε το προωθούμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία, ο Barack Obama.
«Το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι παράνομο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, καλώντας το Κογκρέσο να εγκρίνει τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας.
«Η Δύση είναι ενωμένη έναντι της ουκρανικής κρίσης» πρόσθεσε εν συνεχεία.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων αξιωματούχων και την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ όσων εμπλέκονται στην στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία.
Aργά το βράδυ, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει τη χορήγηση εγγυητικού δανείου, ύψους 1 δισ. δολαρίων.
Από την πλευρά του το Κοινοβούλιο της Ρωσίας ανακοίνωσε πως θα σεβαστεί την «ιστορική επιλογή» της Κριμαίας στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου και θα αφορά την ένωση ή όχι με τη Ρωσία.
«Θα σεβαστούμε την ιστορική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του περιφερειακού κοινοβουλίου της Κριμαίας.
«Θα υποστηρίξουμε την ελεύθερη και δημοκρατική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας» τόνισε ο Ναρίσκιν.
Σημειώνεται πως αίτημα σύλληψης του Viktor Yanukovich υπέβαλαν στην Interpol οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας και ομαδικές δολοφονίες διαδηλωτών.

Ουκρανία - Παράνομο το δημοψήφισμα για την Κριμαία
Παράνομη χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας την απόφαση του Κοινοβουλίου της Κριμαίας να αυτονομηθεί και να προσαρτηθεί στην Ρωσία.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ο Arseniy Yatsenyuk υποστήριξε πως «η απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία είναι μια παράνομη απόφαση».
«Η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας» τόνισε εν συνεχεία, καλώντας τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τη χώρα μας, αν τα ρωσικά στρατεύματα κινηθούν περαιτέρω στην Ουκρανία» προειδοποίησε εν συνεχεία. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα» υπογράμμισε παράλληλα.
Όσον αφορά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, διέτεινε πως η Ουκρανία προτιμά μία ειρηνική λύση.
Αναφερθείς στις οικονομικές εξελίξεις, αποσαφήνισε πως σύντομα θα υπογραφεί η συμφωνία με το ΔΝΤ.

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Κριμαία άρχισαν να ξεδιπλώνονται όταν ο Rustam Temirgaliev, ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας, ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου.
Όπως είπε, το ερώτημα που θα τεθεί στους κατοίκους της περιοχής είναι εάν επιθυμούν την παραμονή τους στην Ουκρανία ή την ένωση τους με τη Ρωσία, δίλημμα που σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι θα εντείνει παρά θα αποκλιμακώσει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.
Σημειώνεται πάντως πως η περιφερειακή Βουλή της Κριμαίας έχει ήδη ψηφίσει ομόφωνα υπέρ της προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία και έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin να εκκινήσει τη διαδικασία προκειμένου να επιτραπεί τυπικά και επίσημα η προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων είναι προφανές πως το διεθνές ενδιαφέρον αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία θα περιστραφεί γύρω από την «τύχη» της Κριμαίας.
Ήδη η Ρωσία έσπευσε να επωφεληθεί των εξελίξεων αυτών, ανακοινώνοντας ότι μπορεί να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα το ρωσικό κοινοβούλιο προκειμένου να «περάσει» νομοσχέδιο που θα προβλέπει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
«Το νομοσχέδιο με το οποίο η Κριμαία θα προσαρτηθεί στη Ρωσία θα μπορούσε να συζητηθεί στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή του Ρωσικού Κοινοβουλίου) την προσεχή εβδομάδα» δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Δίκαιη Ρωσία, και πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, (Άνω βουλή) Sergei Mironov, ο οποίος θεωρείται σύμμαχος του προέδρου Putin.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ο Mironov είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου, υπάρχει χρόνος προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο της προσάρτησης της στη Ρωσία να συζητηθεί σε τακτική συνεδρίαση της Βουλής.
Τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin εξέτασε την απόφαση της περιφερειακής Βουλής της Κριμαίας για προσχώρηση στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Ωστόσο, δεν έγινε γνωστή κάποια δημόσια τοποθέτηση ή περαιτέρω λεπτομέρειες των όσων συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας.
Πάντως αντίδραση για το θέμα αυτό υπήρξε και από την Ουκρανία με τον υπουργό Pavlo Sheremeta να αναφέρει πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν μπορεί να ασχοληθεί με το τι θα γίνει εάν η Κριμαία ενωθεί με τη Ρωσία, διότι όπως είιπε το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι αντισυνταγματικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης