Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βarclays - Ισχυρές ενδείξεις σταθεροποίησης στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων

Βarclays - Ισχυρές ενδείξεις σταθεροποίησης στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων
Η σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μείωση της αστάθειας σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των αποδόσεων στις δημοπρασίες
Τάσεις σταθεροποίησης εμφανίζουν οι εκδόσεις ομολόγων στις οποίες προχωρούν τα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών στρέφονται στις αναδυόμενες αγορές, αφήνοντας για λίγο "ήσυχη" την Ευρωζώνη.
Το συμπέρασμα αυτό διατυπώνει η Barclays, σε νέα έκθεσή της, αποτιμώντας τις εξελίξεις που σημειώνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η βρετανική τράπεζα, οι τιμές των ομολόγων στις ευρωπαϊκές δημοπρασίες - που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ανησυχιών για την Ευρωζώνη ήδη από το 2010 - τείνουν να σταθεροποιηθούν. Ο λόγος; Οι αγορές ομολόγων στην Ευρωζώνη εμφανίζουν ορατά σημάδια ομαλοποίησης, επιχειρώντας να επιστρέψουν στα προ κρίσης (2007) επίπεδα.
Όπως εξηγεί η Barclays, στην Ευρωζώνη του 2010 δεν υπήρχε τίποτα περισσότερο από φτωχές εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες υπονόμευαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών - όχι μόνο για τα ομόλογα - αλλά και για κάθε ευρωπαϊκό asset.
"H σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μείωση της αστάθειας σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των αποδόσεων στις δημοπρασίες. Η αβεβαιότητα που επικρατούσε στα μέσα του 2012 δεν υπάρχει πια", σχολιάζει ο Huw Worthington, στρατηγικός αναλυτής της Barclays.
Αυτές οι ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ομολόγων στην Ευρωζώνη αποδείχθηκαν... επικερδείς για μια σειρά από τράπεζες και επενδυτές.
Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις και τις ενθαρρυντικές ενδείξεις, η Barclays προειδοποιεί πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.
"Η αβεβαιότητα μπορεί να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές αγορές το 2014, όπως ακριβώς έγινε και το 2013. Στις αρχές του περασμένου έτους, οι αγορές χαρακτηρίζονταν σταθερές, ωστόσο κατά τη διάρκεια του έτους, η αβεβαιότητα αυξήθηκε...", σχολιάζει, με νόημα, ο Worthington.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης