Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup - Oυκρανία, ένας γεωπολιτικός κίνδυνος που απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Citigroup - Oυκρανία, ένας γεωπολιτικός κίνδυνος που απειλεί την παγκόσμια οικονομία
Η ουκρανική κρίση ξεπερνά σε κρισιμότητα τις εξελίξεις στη Συρία και τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008
Σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία τείνει να καταστεί η κλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, προειδοποιεί η Citigroup, σε νέα 8σέλιδη έκθεσή της υπό τον τίτλο "Global Political Insights - Escalation of Ukraine-Russia Crisis Increases Global Risk", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, πλέον έχει γίνει αντιληπτό πως η ουκρανική κρίση δεν αποτελεί ένα πρόβλημα τοπικό, αλλά αντίθετα έχει ξεπεράσει τα σύνορα. Πλέον η ουκρανική κρίση τείνει να καταστεί ένας μεγάλος γεωπολιτικός κίνδυνος, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Με επίκεντρο τις εξελίξεις που σημειώνονται στην Κριμαία, η ουκρανική κρίση έχει αναδειχθεί σε μια από τις πιο σοβαρές γεωπολιτικές εντάσεις των τελευταίων ετών, ξεπερνώντας σε κρισιμότητα τις εξελίξεις στη Συρία και τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008.
Όπως προσθέτει η Citigroup, το γεοπολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ωθώντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Όπως προειδοποιεί, οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά από αρνητικά και σοβαρά αποτελέσματα, προκαλώντας νέους ισχυρούς κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές.
Η ισορροπία στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ευρώπης έχει καταστεί εξαιρετικά εύθραυστη και τα γεγονότα ξυπνούν ολοένα και περισσότερο μνήμες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Η πραγματική ανησυχία της Citigroup έγκειται στο εξής: Η περίπτωση της Ουκρανίας αναδεικνύει έναν κίνδυνο που οι αγορές τείνουν να υποβαθμίζουν. Οι αγορές δεν αντιλαμβάνονται πόσο εύκολα οι γεοπολιτικές εξελίξεις μπορούν να ξεπεράσουν τις "κόκκινες γραμμές" για τις οποίες συνήθως θριαμβολογούν οικονομία και εμπόριο.

Οι κίνδυνοι για την ουκρανική κυβέρνηση
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, οι εξελίξεις στην Κριμαία αυξάνουν κατακόρυφα τις πιέσεις προς τη νέα, μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, ενισχύοντας την πιθανότητα να καθυστερήσουν οι προσπάθειες του Κιέβου να εξασφαλίσει διεθνή οικονομική στήριξη.
Εξαιρετικά αβέβαιο παραμένει και το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, δεδομένου ότι η Ουκρανία έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε νέες εκλογές στις 25 Μαϊου.
Παρά τις ανησυχίες που διατυπώνει η Citigroup για την Ουκρανία, σπεύδει να επισημάνει πως δεν θεωρεί βασικό σενάριο το ενδεχόμενο διάσπασης της χώρας. Ωστόσο, δηλώνει πως δεν μπορεί πλήρως να αποκλειστεί μια αλλαγή στο status της Κριμαίας, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην Ευρώπη: Κύπρος και Κόσοβo είναι μερικά μόνο παραδείγματα.
"Παρά την κλιμάκωση των πιέσεων προς τη Μόσχα, από ΗΠΑ και ΕΕ, μια συντονισμένη στρατιωτική επέμβαση με στόχο τη Ρωσία - ακόμη και μέσω της χρήσης πυρηνικών όπλων, κρίνεται εξαιρετικά απίθανη σε αυτό το στάδιο", σχολιάζει η αμερικανική τράπεζα, εκτιμώντας πως η Δύση δεν εμφανίζει ούτε διάθεση, αλλά ούτε και ικανότητα για μια απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.

Οι κίνδυνοι για τις διεθνείς αγορές
"Παρόλα αυτά, είναι βέβαιο πως η ουκρανική κρίση θα έχει σοβαρές διπλωματικές και εμπορικές επιπτώσεις, διατηρώντας στα ύψη για μακρά χρονική περίοδο το γεωπολιτικό ρίσκο", επισημαίνουν στη συνέχεια οι αναλυτές της Citigroup.
"Υπό το βάρος όλων αυτών των κρίσιμων γεγονότων, ο αντίκτυπος στις διεθνείς αγορές δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η αβεβαιότητα με άρωμα Ουκρανίας είναι δεδομένη για το προσεχές διάστημα", καταλήγουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης