Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αμετακίνητη η τρόικα, ζητά νέα μέτρα για το 2014 - Nέα συνάντηση Στουρνάρα - δανειστών το απόγευμα της Κυριακής

Αμετακίνητη η τρόικα, ζητά νέα μέτρα για το 2014 - Nέα συνάντηση Στουρνάρα - δανειστών το απόγευμα της Κυριακής
"Έχουμε δουλειά ακόμη", δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ
(upd3)Αμετακίνητη στις θέσεις της παραμένει η τρόικα, καθώς συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση για τη λήψη νέων μέτρων το 2014.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά το πέρας της απογευματινής συνάντησης του Γ. Στουρνάρα με τους δανειστές - κατά την οποία εισήλθαν πλέον στην "καρδιά της διαπραγμάτευσης" - η τρόικα δεν φαίνεται να αποδέχεται τις ελληνικές θέσεις για ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. "Έχουμε δουλειά ακόμη", δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, δίδοντας το στίγμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. "Τις επόμενες ώρες και ημέρες θα δουλέψουμε πάνω στο κείμενο του σχεδίου συμφωνίας και με τους συναρμόδιους υπουργούς. Και όταν δουλεύεις επί κειμένου, είναι μια θετική εξέλιξη", πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος παράγοντας εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τον χρονικό ορίζοντα των διαβουλεύσεων, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί πάση θυσία να υπάρξει απόφαση για την έγκριση της δόσης από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Στη σημερινή συνάντηση, κατά την οποία ήταν παρόντα τόσο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όσο και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, εξετάστηκαν κυρίως το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2014-2015 και η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, "το πλεόνασμα για το 2013 είναι ισχυρό και βιώσιμο", αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για το 2014. Από ελληνικής πλευράς υποστηρίζεται ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του 2013 καλύπτουν το "κενό" για το 2014 και κατ' επέκταση δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το τρέχον έτος.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, από την άλλη πλευρά, φέρονται αντίθετοι με τη διανομή μεγάλου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν από τις ευρωεκλογές και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος της χώρας.
"Αγκάθια" σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, η οποία σημειωτέον άρχισε στις 22 Σεπτεμβρίου 2013, παραμένουν, επίσης, η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και η διαθεσιμότητα-απολύσεις στο Δημόσιο, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την τρόικα να μην εξετάζει κάθε μέτρο αποσπασματικά, αλλά να δει την "πλήρη εικόνα" που αποδεικνύει τη θετική πορεία της οικονομίας.
Η επόμενη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το απόγευμα.

Χωρίς αποφάσεις για τις απολύσεις η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - τρόικας
Η συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις για τις απολύσεις, με τους εκπροσώπους των δανειστών μάλιστα να αποχωρούν από το υπουργείο Οικονομικών, εν μέσω αποδοκιμασιών από τους διαδηλωτές.
Επί τάπητος βρέθηκαν τα ζητήματα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας από το Δημόσιο, ωστόσο η αγωνία παρατείνεται, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε αποφάσεις. 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.
Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συμπλήρωση των 12.500 ονομάτων του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας από το Δημόσιο για το 2013 (σημειώνεται πως ο σχεδιασμός έχει παραταθεί έως τον Μάρτιο του 2014), θα καθορίσουν το στόχο των διαθεσιμότητων από το Δημόσιο για το 2014 και το κυριότερο θα εξετάσουν το πώς μπορούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις 11.000 απολύσεις από το Δημόσιο που προβλέπονται για το 2014.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews, από τις επαφές αυτές θα διαπιστωθούν εν μέρει και οι προθέσεις της τρόικα, δηλαδή αν είναι ικανοποιημένη από την επίτευξη των στόχων αυτών ή θα ζητήσει περαιτέρω μέτρα και «θυσίες» δημοσίων υπαλλήλων.
Σημειώνεται πως η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει για τις 13:30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου από το πρωί επικρατεί ένταση ανάμεσα στις δυνάμεις της αστυνομίας και εργαζομένους που έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα (καθηγητές, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες).
Πάντως, με τη συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος των επαφών της τρόικα με τα βασικά υπουργεία.
Πλέον σειρά έχουν οι συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών όπου θα μεταβαίνουν οι αρμόδιοι ανά τομέα υπουργοί σε μια προσπάθεια να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα έως τις αρχές Μαρτίου, και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

(Πρώτη ενημέρωση: 09:05, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης