Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mobius - Καθοριστική χρονιά το 2014 για τις αναδυόμενες αγορές - Ο ρόλος των εκλογικών αναμετρήσεων - Ευκαιρίες στην Κίνα

Mobius - Καθοριστική χρονιά το 2014 για τις αναδυόμενες αγορές - Ο ρόλος των εκλογικών αναμετρήσεων - Ευκαιρίες στην Κίνα
Αισιόδοξος ο διάσημος επενδυτής για την αναπτυξιακή προοπτική των αναδυόμενων αγορών
Πολύ σημαντική χρονιά χαρακτηρίζει το 2014 για τις αναδυόμενες αγορές ο μεγαλοεπενδυτής Mark Mobius και πρόεδρος της Franklin Templeton και δεν αποκλείεται να καθορίσει την τάση για την επόμενη δεκαετία.
Ειδικότερα, οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κίνας στα τέλη του 2013, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η δικαιοσύνη, τα δικαιώματα, η τραπεζική και νομισματική πολιτική.
Οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες στοχεύουν στην εδραίωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν σημαντικές ευκαιρίες για τους επενδυτές, σύμφωνα με τον Mark Mobius.
Παράλληλα, σε κάποιες από τις σημαντικότερες αναδυόμενες αγορές, θα πραγματοποιηθούν εκλογικές αναμετρήσεις.
Στην Ινδονησία, τη Νότια Αφρική, την Ταϊλάνδη και την Ινδία στο α΄εξάμηνο του 2014 και σε Τουρκία, Βραζιλία, Νιγηρία αργότερα εντός του έτους.
Δεδομένης της κορύφωσης των εκλογικών αναμετρήσε ων, ο Mobius εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις ενδεχομένως να αισθάνονται πιο ικανές να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να απαρνηθούν τα λαϊκιστικά μέτρα.
Υπό αυτών των συνθηκών, τα στοιχεία τα οποία στήριξαν τις αναδυόμενες αγορές τα τελευταία χρόνια, όπως η ισχυρή προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, οι πλούσιες φυσικές πηγές και οι θετικές δημογραφικές τάσεις, ενδεχομένως να αποκτήσουν νέα ώθηση.
Πολλές από αυτές τις αγορές, πέραν της Κίνας, διαθέτουν ισχυρές αναπτυξιακές δυνατότητες, όπως για παράδειγμα οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Η Ταϊλάνδη, αποτελεί την πιο αξιοσημείωτη περίπτωση, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που είχαν εφαρμοστεί από τον πρώην πρωθυπουργό, Thaksin Shinawatra, έχουν οδηγήσει σε ενίσχυση της ρευστότητας στην ύπαιθρο και περιοχές εκτός της Μπανγκόκ.
Όσον αφορά τη Ρωσία, εξακολουθεί να εφαρμόζει σταδιακά τις μεταρρυθμίσεις, αναζητώντας παράλληλα ξένες επενδύσεις.
Παρ 'όλα αυτά, οι επενδυτές υπήρξαν επιφυλακτικοί και ως εκ τούτου οι αποτιμήσεις των μετοχών στο τέλος του έτους ήταν εξαιρετικά χαμηλές.
Όπως καταλήγει η ανάλυση του Mobius, «ως μακροπρόθεσμοι θεμελιώδεις επενδυτές, δεν κάνουμε βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τις τιμές των μετοχών, αλλά πιστεύουμε ότι μακροπρόθεσμα οι πιθανές εξελίξεις το 2014, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σταθερή ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών τα επόμενα χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης