Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s – «Credit Negative» το δημοψήφισμα της Ελβετίας για τους μετανάστες! – Ισχυρός ο αντίκτυπος σε οικονομία και τράπεζες

Moody’s – «Credit Negative» το δημοψήφισμα της Ελβετίας για τους μετανάστες! – Ισχυρός ο αντίκτυπος σε οικονομία και τράπεζες
Διατηρείται η κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ
Ως credit negative αποκωδικοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος της 9ης Φεβρουαρίου, το οποίο θέτει εκτεταμένους περιορισμούς στην εισροή μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν και ο αμερικανικός οίκος διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑΑ» και το outlook «σταθερό», επισημαίνει πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, προειδοποιεί για την άσκηση πιέσεων στην οικονομική ανάπτυξη της Ελβετίας.
Όπως εξηγεί αναλυτικά, ο περιορισμός της μετανάστευσης θα ανακόψει το θετικό momentum της οικονομίας, καθώς επί δεκαετίες η χώρα επωφελούντο από τα ευρωπαϊκά μεταναστευτικά ρεύματα. Το κενό από τις ελλείψεις σε υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό αναπληρωνόταν επάξια, από την εισροή Ευρωπαίων εργατών.
Παράλληλα, όπως εκτιμά η Moody’s, το δημοψήφισμα αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά και την ποιότητα των τραπεζικών assets, καθώς η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια θα συρρικνωθεί. Αυτό συνεπάγεται με μία ταχύτερη του αναμενομένου επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων.
Όπως είναι έκδηλο, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να δυσχεράνει την εμπορική δραστηριότητα της Ελβετίας, η οποία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης