Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ - Θα κορυφωθεί το 2014 η έξοδος των τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης από τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

ΔΝΤ - Θα κορυφωθεί το 2014 η έξοδος των τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης από τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης
Αποκαλυπτική η έρευνα που συνέταξε το ΔΝΤ με τη βοήθεια της EBRD, της ΕΤΕπ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης θα συνεχίσουν να μειώνουν δραστηριότητες και να αποσύρουν κεφάλαια από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, εντός του 2014.
Τα ανωτέρω υποστηρίζει σε μια ακόμη έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την οποία παρουσιάζει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση - την οποία συνέταξε το ΔΝΤ με τη βοήθεια της EBRD, της ΕΤΕπ και της Παγκόσμιας Τράπεζας - η απόσυρση των τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα συνεχιστεί και φέτος.
Η τάση αυτή έχει και εξήγηση: Οι τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης επιχειρούν την εξυγίανσή τους, ενόψει των κρίσιμων stress tests που θα πραγματοποιηθούν υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ.
"Οι προσπάθειες των τραπεζών για απομόχλευση όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά και θα ενταθούν στο προσεχές διάστημα", επισημαίνουν οι διεθνείς οργανισμοί.
Στη σκιά των αναταραχών που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στις αναδυόμενες αγορές, ΔΝΤ, EBRD, ΕΤΕπ και Παγκόσμια Τράπεζα συστήνουν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να λάβουν πιο αποφασιστική δράση, προκειμένου να θωρακίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών τους.
Παρά την αβεβαιότητα που γεννούν οι ανωτέρω εξελίξεις, ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ολοένα και ισχυροποιούν τις οικονομίες τους, καθώς επωφελούνται από την αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας προς την Ευρωζώνη, η οποία ανακάμπτει.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα για το τέταρτο τρίμηνο του 2013:
- Η ανάπτυξη της Τσεχίας ανήλθε στο +1,6%
- Η ανάπτυξη της Ρουμανίας διαμορφώθηκε στο +1,7%
- Η ανάπτυξη της Πολωνίας ανήλθε στο +0,6%
- Η ανάπτυξη της Ουγγαρίας διαμορφώθηκε στο +0,6%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης