Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stiglitz - Τεράστια η ζημιά της λιτότητας στην παγκόσμια οικονομία - Έρχονται χρόνια μιζέριας

Stiglitz - Τεράστια η ζημιά της λιτότητας στην παγκόσμια οικονομία - Έρχονται χρόνια μιζέριας
Η Ελλάδα μετρά σωρευτική ύφεση 23% τα τελευταία χρόνια
Για τον κίνδυνο νέας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας προειδοποιεί ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, Joseph Stiglitz, εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.
Όπως σημειώνει σε άρθρο του στο CNBC, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την παγκόσμια ανάπτυξη σήμερα είναι τεράστιοι, ακόμη κι αν η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ανήκει πλέον στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τον Stiglitz, η παγκόσμια οικονομία του 2014 χαρακτηρίζεται από θεμελιώδεις αδυναμίες όπως: Τα υψηλά επίπεδα του δημοσίου χρέους σε αρκετές χώρες του πλανήτη, οι περιορισμένες επενδύσεις, η αύξηση της ανεργίας και η πτώση της παραγωγικότητας...
Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι οικονομίες - σε όρους ΑΕΠ - θα αναπτυχθούν περισσότερο το 2014, από ότι ισχυροποιήθηκαν το 2013. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο Stiglitz, προτού οι ισχυρότεροι ηγέτες ανά τον κόσμο ανοίξουν τις... σαμπάνιες για να πανηγυρίζουν, ας ρίξουν μια ματιά στη ζημιά που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια.
Όπως περιγράφει ο οικονομολόγος, το ΑΕΠ σε μια σειρά από χώρες έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Η Ελλάδα μετρά σωρευτική ύφεση 23% τα τελευταία χρόνια, ενώ η Γερμανία, η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει παρουσιάσει μια... μίζερη ανάπτυξη 0,7% κατά μέσο όρο ετησίως εδώ και 6 χρόνια! Η αμερικανική οικονομία παραμένει κατά 15% μικρότερη σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα!
Κατά τον Stiglitz, το ΑΕΠ δεν αποτελεί μέτρο αποτίμησης μιας οικονομικής επιτυχίας. Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, κατά τον ίδιο, είναι η κατάσταση που παρουσιάζουν σήμερα τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
"Αυτό που είναι σαφές είναι το εξής: Εάν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δεν αλλάξουν τις πολιτικές που υιοθετούν, τότε η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε μια μακρά περίοδο απογήτευσης...", διαμηνύει ο διάσημος οικονομολόγος.
Και προειδοποιεί: Όλα αυτά τα θεμελιώδη προβλήματα μπορούν κάλλιστα να επιδεινωθούν...
"Υπάρχουν εναλλακτικές... Αλλά αυτές δεν θα τις βρούμε μέσα στις εφησυχασμένες πολιτικές ελίτ...", υποστηρίζει με νόημα ο Stiglitz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης