Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist - Η παγκόσμια οικονομία δεν θεωρείται απόλυτα υγιής, αλλά δεν κινδυνεύει το 2014

Economist - Η παγκόσμια οικονομία δεν θεωρείται απόλυτα υγιής, αλλά δεν κινδυνεύει το 2014
Δύσκολο αλλά όχι επικίνδυνο για τις διεθνείς αγορές το τρέχον έτος
Το 2014 θα είναι ένα δύσκολο έτος για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο η ανάκαμψη δεν έχει τεθεί σε κίνδυνο... ακόμη.
Στην φράση αυτή συνοψίζει τις νέες προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης το περιοδικό Economist, με αφορμή τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται, με επίκεντρο τις αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές.
Πραγματοποιώντας το περιοδικό μια σύντομη αναδρομή στο 2013, κάνει λόγο για ένα έτος... μαγικό από πλευράς αποδόσεων των διεθνών αγορών. Μόνο ο S&P 500, o δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, κατέγραψε άνοδο 30% το 2013, ενώ ο ιαπωνικός χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε μέσα σε 12 μήνες κατά 57%, στη σκιά των προσδοκιών για περαιτέρω ισχυροποίηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Τον περασμένο μήνα, όμως, Ιανουάριο, η μαγεία έκανε φτερά από τις αγορές! Μόνο στον πρώτο μήνα του 2014, ο S&P 500 μέτρησε απώλειες 5%, ενώ ο Nikkei έχασε το 14% της αξίας του. Συνολικά, πάνω από 3 τρις δολάρια έκαναν φτερά από τις μετοχές διεθνώς, μόλις μέσα σε ένα μήνα.
Την ίδια ώρα, όσο πιο φτωχά είναι τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται ανά τον κόσμο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πανικός που ξεσπά! Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;
Η πιο εύκολη απάντηση είναι μια: Οι αγορές πρέπει να εισέλθουν σε τροχιά διόρθωσης. Μιας αναγκαίας διόρθωσης μετά τα πολυετή υψηλά.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο Economist, οι αγορές συνηθίζουν ορισμένες φορές να χαράσσουν αυτόνομη πορεία, ωστόσο πάντα στο τέλος της ημέρας γίνεται αντιληπτό πως η πορεία των αγορών καθορίζεται από την κατάσταση της οικονομίας.
Όπως εκτιμά το περιοδικό, καμιά φορά η ανησυχία των επενδυτών είναι υπερβολική. Μια σειρά από αρνητικά οικονομικά μεγέθη δεν σημαίνει αυτόματα πως η ανάκαμψη τίθεται σε κίνδυνο.
Εστιάζοντας στην περίπτωση της Ευρωζώνης ο Economist παίρνει σαφή θέση και συστήνει: Όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο θα πληθαίνουν οι φωνές για νέα δράση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
"Εάν η ανάλυσή μας αποδειχθεί σωστή, τότε η τρέχουσα απαισιοδοξία που έχει κατακλύσει τις αγορές θα αποδειχθεί προσωρινή", διαμηνύει το περιοδικό και συστήνει πως "οι επενδυτές πρέπει να χαλαρώσουν και να συνειδητοποιήσουν πως... η παγκόσμια οικονομία δεν θα πιάσει πάτο!".
"Η πρόγνωσή μας είναι καλύτερη από το χειρότερο σενάριο που φοβούνται οι αγορές! Ωστόσο δεν θα είναι μια πρόγνωση που αυτόματα... γεννά ενθουσιασμό. Η παγκόσμια οικονομία δεν θεωρείται απόλυτα υγιής, αλλά δεν κινδυνεύει...", καταλήγει ο Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης