Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εconomist – Γιατί οι τουρκικές επιχειρήσεις παραμένουν αλώβητες από την κρίση; - Ο ρόλος των θυγατρικών και της εξωστρέφειας

Εconomist – Γιατί οι τουρκικές επιχειρήσεις παραμένουν αλώβητες από την κρίση; - Ο ρόλος των θυγατρικών και της εξωστρέφειας
Τα παραδείγματα των Koc και Sabanci
Aνεξαρτήτου της έκτασης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, οι τουρκικοί επιχειρηματικοί όμιλοι θα επιβιώσουν καθώς είναι αρκετά μεγάλοι, ώστε να καταρρεύσουν ως χάρτινος πύργος.
Τα άνωθεν αποφαίνεται το βρετανικό περιοδικό Economist, το οποίος φέρνει ως παράδειγμα τις επιχειρήσεις Koc και Sabanci.
Αμφότερες συνιστούν δύο από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες επιχειρηματικές δυναστείες, οι οποίες έχουν καταφέρει να επιβιώσουν από πληθώρα οικονομικών και πολιτικών αναταράξεων. Ενδεικτικά, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s δίνει στην Koc υψηλότερη αξιολόγηση από ό,τι στην ίδια την Τουρκία!
Μετά την ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας και την εκτίναξη των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, οι δύο όμιλοι έχουν άλλη μία αφορμή, προκειμένου να διαλαλήσουν τη χαρά τους.
Παρά την επικείμενη επιβράδυνση της εσωτερικής κατανάλωσης, η ανταγωνιστικότητα τους στο εξωτερικό παραμένει εξόχως διαχειρίσιμη.
Όντας δύο εξωστρεφείς επιχειρήσεις, με αρκετούς βραχίονες που καταλαμβάνουν μεγάλο μερίδιο της τουρκικής αγοράς, δύνανται να στραφούν στις διεθνείς αγορές, αναπληρώνοντας τις απώλειες της εσωτερικής αγοράς.
 Για παράδειγμα, η Koc στην τελευταία οικονομική επιθεώρηση, παρουσίασε κέρδη 3,4 δισ. δολαρίων, με την πλειονότητα εξ αυτών να αποδίδεται στον πετρελαϊκό βραχίονα της Turpas, η οποία εξάγει τα προϊόντα της στο εξωτερικό.
Πανομοιότυπη είναι η κατάσταση και στην Sabanci, όπου αρκετοί βραχίονες διαθέτουν εξωστρεφή χαρακτήρα και βρίσκονται πλήρως απαγκιστρωμένες από την εσωτερική αγορά.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης