Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Krugman - Τρομακτική η αδυναμία των οικονομιών της Δύσης να προφυλαχθούν από κρίσεις όπως αυτή της Τουρκίας

tags :
Krugman - Τρομακτική η αδυναμία των οικονομιών της Δύσης να προφυλαχθούν από κρίσεις όπως αυτή της Τουρκίας
Η αποπληθωριστική παγίδα απειλεί την Ευρώπη
Την κρίση στην Τουρκία και τον κίνδυνο μετάδοσής της, αναλύει σε άρθρο τους στους New York Times, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μπορεί ο κίνδυνος για τις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία να μην είναι μεγάλος, ωστόσο αυτό που ανησυχεί κυρίως τους αναλυτές, είναι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, όπως συνέβη αντίστοιχα με την περίπτωση της Ταϊλάνδης, η κρίση της οποία μεταδόθηκε σε ολόκληρη την Ασία, αλλά και προσφάτως με την ελληνική κρίση η οποία απείλησε την ίδια την ύπαρξη του ευρώ.
Ο διάσημος οικονομολόγος, αφού επιχειρεί μια σύντομη ανασκόπηση των κρίσεων που έπληξαν την παγκόσμια οικονομία, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα δεν πηγάζει από τις χώρες που δέχθηκαν το πλήγμα της κρίσης, όπως η Τουρκία, η Νότια Αφρική, η Ρωσία, η Ουγγαρία, η Ινδία.
Το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι πλούσιες οικονομίες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η ευρωζώνη αλλά και άλλοι πιο μικροί παίκτες, απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους αδυναμίες.
Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οδηγούν σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.
Την ίδια ώρα, αυτό επιτρέπει τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, γεγονός που υποβαθμίζει τις μακροπρόθεσμες καθώς και τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, κάτι που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Η αποπληθωριστική παγίδα απειλεί την Ευρώπη
Ο βραβευμένος οικονομολόςγος προειδοποιεί ότι ήδη το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, βρίσκεται αντιμέτωπο με την παγίδα του αποπληθωρισμού, όπως ακριβώς συνέβη και στην Ιαπωνία.
Όπως υποστηρίζει ο Krugman, μια κρίση στις αναδυόμενες αγορές, θα μπορούσε να μετατρέψει αυτό τον κίνδυνο σε πραγματικότητα.
Κάθε φορά που η Τουρκία ή η Κίνα, βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σοβαρό, ένας πολύ μεγαλύτερος παίκτης της παγκόσμιας οικονομίας, μοιάζει κάπως επισφαλής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης