Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch - Τα ομόλογα η ευχάριστη έκπληξη του Ιανουαρίου

Bank of America Merrill Lynch - Τα ομόλογα η ευχάριστη έκπληξη του Ιανουαρίου
H μεγάλη έκπληξη του Ιανουαρίου
Ο Ιανουάριος διέψευσε σχεδόν το σύνολο των γκουρού των παγκόσμιων αγορών, με τα ομόλογα τελικά να αναδεικνύονται οι μεγάλοι πρωταγωνιστές σε αντίθεση με τις μετοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων.
"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ιανουάριος επιφύλαξε εκπλήξεις στους ανθρώπους της αγοράς", αναφέρει ο Neil Azous, ιδρυτής της Rareview Macro LLC, χαρακτηρίζοντας την εικόνα της αγοράς "οδυνηρή".
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch τον Ιανουάριο τα ομόλογα απέδωσαν +1,4%, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων που επανεπενδύονται, ενώ ο MSCI All- Country World Index έχασε -3,5%.
Ο δείκτης Standard & Poors GSCI (μετάλλων, καυσίμων και αγροτικών προϊόντων) μειώθηκε κατά 0,9%, την ώρα που ακόμη και ο χρυσός αυξήθηκε κατά +3,3%, επανακάμπτοντας από τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες του τα τελευταία 32 χρόνια.
Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index σημείωσε άνοδο 1,1%.

Ποιοί λόγοι οδήγησαν στη μεγάλη αναστροφή
Το πρώτο σοκ ήρθε στις 10 Ιανουαρίου, όταν το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε ότι οι καταστάσεις μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατά 74.000 το Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τις 197.000 που ήταν η μέση πρόβλεψη των 90 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.
Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, μια έκθεση από την HSBC Holdings και την Markit Economics ανέφερε ότι η κινεζική παραγωγή μπορεί να συρρικνωθεί για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών.
Αυτό προστέθηκε στις ανησυχίες για την ανάπτυξη στην ασιατική χώρα.
Στη συνέχεια, το πέσο της Αργεντινής στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Ινδίας, της Τουρκίας και της Νότιας Αφρικής αύξησε τα επιτόκια για να υπερασπιστούν τα νομίσματα τους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι περίπου το 65% των αναλυτών και οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Investors Intelligence στις αρχές του Ιανουαρίου ήταν bullish στις μετοχές, ωστόσο οι εκτιμήσεις τους διαψεύστηκαν.
«Ο Ιανουάριος ήταν σίγουρα μια έκπληξη για τους επενδυτές», δήλωσε ο Paresh Upadhyaya της Pioneer Investment Management.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης