Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Allianz Global Investors - Απειλή για την ευρωζώνη ο εφησυχασμός - Τα χειρότερα δεν πέρασαν

tags :
Allianz Global Investors - Απειλή για την ευρωζώνη ο εφησυχασμός - Τα χειρότερα δεν πέρασαν
Τα χειρότερα για την Ευρωζώνη δεν πέρασαν
Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει για την Ευρωζώνη, υποστηρίζει με άρθρο του στους Financial Times, o Andreas Utermann, επικεφαλής της Allianz Global Investors.
Το κορυφαίο στέλεχος της Allianz, καλεί τους Ευρωπαίους να μην καθησυχάσουν και να παραμείνουν προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις.
Όπως σημειώνει στο άρθρο του, η επιτυχής επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές ομολόγων και η πρόσφατη έκδοση ομολόγων της Πορτογαλίας ενισχύουν την άποψη του προέδρου της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, ότι τα χειρότερα πέρασαν, ωστόσο υπάρχει και η άλλη άποψη.
Η Allianz, όπως σημειώνει, έχει προκρίνει τρεις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάκαμψη της Ευρωζώνης:
- την εισαγωγή μιας αποτελεσματικής τραπεζικής ενοποίησης εντός της ευρωζώνης.
- την εδραίωση μεγαλύτερης δημοσιονομικής ευθυγράμμισης μεταξύ των κρατών-μελών.
- ρόλο ύστατου δανειστή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Ο αναλυτής εκτιμά ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στους παραπάνω τομείς, με αποτέλεσμα τα spreads των CDSs ανά την Ευρώπη -και της περιφέρειας- να συρρικνώνονται αισθητά τους τελευταίους 12 - 18 μήνες.
Παρά την πρόσφατη αστάθεια, τα ομόλογα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας διαπραγματεύονται με spread της τάξεως των 135, 293 και 105 μονάδων βάσης αντιστοίχως, επίπεδα πολύ χαμηλότερα από την κορυφή των 630, 1.527 και 1.192 μονάδων βάσης.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι σε θεσμικό επίπεδο δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.
Παρά τη συμφωνία για το σχήμα bail in στις τράπεζες, δεν υπάρχει πανευρωπαϊκό σχήμα εγγύησης των καταθέσεων ούτε ενιαίο μοντέλο εκκαθάρισης.
«Σε όρους δημοσιονομικής ολοκλήρωσης, η απουσία μόνιμης συμφωνίας για την κατανομή του βάρους δείχνει πόσο μακριά βρισκόμαστε ακόμη από μία ουσιαστική συμφωνία», υπογραμμίζει ο Andreas Utermann.

Ενισχύεται ο εφησυχασμός
Ο επικεφαλής της Allianz Global Investors, προειδοποιεί ότι η βελτίωση των συνθηκών στις αγορές αυξάνει τον κίνδυνο εφησυχασμού στους αξιωματούχους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Πράγματι, η δυναμική για αλλαγές ήδη φαίνεται πως υποχωρεί, ενώ υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που μας θυμίζουν ότι ακόμη δεν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο.
Και εξηγεί:
- Η διαδικασία απομόχλευσης των προϋπολογισμών έχει ακόμη πολύ δρόμο.
- Το εύρος κατά το οποίο τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στηρίζονται στον δανεισμό από τις εγχώριες τράπεζες είναι ένδειξη χρηματοοικονομικής διάσπασης, που έρχεται
- Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πολιτικού κινδύνου.
Στην Πορτογαλία, το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε σε τρεις περιπτώσεις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.
Αντιστοίχως, το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πρόοδο που καταγράφεται στο θεσμικό πλαίσιο.
Παράλληλα, οι ευρωεκλογές του Μαίου, θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκπλήξεις προς τα άκρα.
Τέλος, δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις στην Ε.Ε.

«Χαλαρή» θα παραμείνει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
Ο επικεφαλής της Allianz εκτιμά ότι η ΕΚΤ κάνει ότι μπορεί για να καλύψει το κενό που έχει προκαλέσει η μεταρρυθμιστική κόπωση των πολιτικών της Ευρώπης.
Η κεντρική τράπεζα ανησυχεί περισσότερο για την προοπτική του αποπληθωρισμού, παρά για τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων, άρα εκτιμάται ότι η νομισματική της πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης