Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura - «Μην… κλαίτε για την Αργεντινή» - Θα αντέξουν οι αναδυόμενες αγορές

Nomura - «Μην… κλαίτε για την Αργεντινή» - Θα αντέξουν οι αναδυόμενες αγορές
Παρά τους φόβους μετάδοσης που πυροδότησε η κρίση στην Αργεντινή, η επίδραση δεν θα είναι μεγάλη για τις αναδυόμενες, κυρίως στην Ασία
Παρά το γεγονός ότι η τελευταία κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Αργεντινή, ξύπνησε άσχημες μνήμες από τη χρεοκοπία της οικονομίας το 2002 και έσπειρε φόβους μετάδοσης, οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τη μοίρα των αναδυόμενων αγορών.
Όπως αναφέρει σε σχετικό της report η ιαπωνική Nomura, αυτή τη φορά δεν πρόκειται απλώς για μια οικονομία που παραμένει θεατής στα πλήγματα που δέχεται από το ισχυρό δολάριο, όπως και άλλες χώρες.
Πρόκειται ειδικότερα για μια οικονομία με μεγάλη κακοδιαχείριση, με τους επενδυτές να χάνουν την πίστη τους σε αυτήν, αποσύροντας μοιραία τα χρήματά τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού CNBC, οι αναδυόμενες αγορές έχουν δεχθεί πλήγμα από την απόφαση της Federal Reserve να αρχίσει το tapering του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ωστόσο η αναταραχή στην Αργεντινή επιδείνωσε τους φόβους μετάδοσης της κρίσης.
Την περασμένη εβδομάδα, η Αργεντινή εξέπληξε τις αγορές, «χαλαρώνοντας» τους περιορισμούς στην αγορά συναλλάγματος, οι οποίοι κατηγορήθηκαν εν μέρει για τον υψηλό πληθωρισμό και τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 25% περίπου το 2013, σύμφωνα με ιδιωτικές μετρήσεις τις οποίες επικαλείται το Reuters, έναντι των επίσημων στοιχείων της κυβέρνησης της Αργεντινής, που τοποθετεί την αύξηση στο μισό.
Το πέσο Αργεντινής έχασε 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές Δεκεμβρίου, γύρω στα 8 πέσος ανά δολάριο.
Την ίδια ώρα, στη μαύρη αγορά αγοράζει κανείς 1 δολάριο έναντι 12,15 πέσο.
Ωστόσο, οι αναλυτές επιμένουν ότι η αναταραχή στην Αργεντινή δεν θα ασκήσει μεγάλη επίδραση στις αγορές.
Και αυτό γιατί η Αργεντινή παραμένει αποκομμένη από τις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Η Nomura υποστηρίζει ότι δεν είναι απαραίτητο κάθε εθνικό πρόβλημα να μετατρέπεται αυτομάτως σε παγκόσμια απειλή.
Και εξηγεί ότι οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές, δεν αντιμετωπίζουν τόσο υψηλό πληθωρισμό όπως η Αργεντινή.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της CIMB υπογραμμίζουν ότι οι αγορές της Ασίας είναι θεμελιωδώς ισχυρότερες και καλύτερα τοποθετημένες σε σχέση με την Αργεντινή, άρα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα το volatility στις αγορές.
Στον αντίποδα, οι αναλυτές της Schroders, προειδοποιούν ότι ανάλογα «χτυπήματα» με αυτό της Αργεντινής, δεν αποκλείεται να δεχθούν χώρες όπως η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Χιλή, για αυτό και ο οίκος έχει περιορίσει την έκθεσή του σε αυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης