Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group - Οκτώ κίνδυνοι απειλούν την παγκόσμια οικονομία - Aβέβαιο το 2014

tags :
Eurasia Group - Οκτώ κίνδυνοι απειλούν την παγκόσμια οικονομία - Aβέβαιο το 2014
Παράγοντας αποσταθεροποίησης η αποδυνάμωση των ΗΠΑ
Τους 8 μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος το 2014 σκιαγραφεί το Eurasia Group, προειδοποιώντας ότι το νέο έτος που ξεκίνησε πριν από 22 μέρες μπορεί τελικά να μην αποδειχθεί τόσο ομαλό όσο αναμένεται από την πλειονότητα των αναλυτών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Eurasia, από τους μεγαλύτερους κινδύνους του 2014 είναι η διπλωματική αποδυνάμωση των ΗΠΑ, ενώ Γαλλία και Γερμανία συνεχίζουν να απαγκιστρώνονται από την υπερδύναμη, δημιουργώντας ένα εχθρικό περιβάλλον για την αμερικανική επιχειρηματικότητα.
Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες παρατηρούν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, ενώ κάθε έκβαση μπορεί να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου στις αγορές.
Η Νότιος Κορέα που καθοδηγείται από τον Kim Jong-un, βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών για τους ξένους ηγέτες, καθώς είναι απρόβλεπτος, ολοκληρωτικός και ενίοτε αδίστακτος.
Αν και έχει διαφανεί ένα αμυδρό φως στην άκρη του τούνελ της ευρωπαϊκής κρίσης, η ανεργία βρίσκεται σε δυσθεώρατα ύψη, ενώ η προσαρμογή των μνημονιακών χωρών είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Η ευρωζώνη θα αποτελέσει και το 2014 πηγή ανησυχιών.
Οι διαπραγματεύσεις πυρηνικού αφοπλισμού του Ιράν αναμένεται να αποτελέσουν εστία εντάσεων τόσο στις διπλωματικές όσο και στις οικονομικές σχέσεις, την ώρα που η χώρα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως.
Η πορεία της οικονομίας της Κίνας και πιο συγκεκριμένα η "προσγείωση" της κάτω από το 8% της ανάπτυξης, αποτελεί έναν μεγάλο πονοκέφαλο για την πορεία των αγορών και των οικονομιών του δυτικού κόσμου.
Η Μέση Ανατολή θα συνεχίζει να απασχολεί την παγκόσμια σκηνή, με τη Συρία και το Αφγανιστάν να αντιμετωπίζονται ως εστίες εντάσεων που ουδείς μπορεί να προβλέψει.
Η Ρωσία περιλαμβάνεται ανάμεσα στους μεγραλύτερους κινδύνους του 2014, καθώς η γεωπολιτική στρατηγική της κινείται σε ορισμένα θέματα στο μεταίχμιο των παγκόσμιων ισορροπιών, ενώ δεν είναι λίγοι και οι αναλυτές που θεωρούν ότι οι μέρες του συστήματος Putin είναι μετρημένες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης