Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxfam - Οι 85 πλουσιότεροι έχουν περιουσία ίση με αυτήν των 3,5 δισ. φτωχότερων ανθρώπων - Γιγαντώνονται οι ανισότητες

tags :
Oxfam - Οι 85 πλουσιότεροι έχουν περιουσία ίση με αυτήν των 3,5 δισ.  φτωχότερων ανθρώπων - Γιγαντώνονται οι ανισότητες
Περιουσία αξίας 5,4 τρισ δολαρίων κατέχουν 1.426 άτομα


Τη γιγάντωση σε παγκόσμιο επίπεδο των οικονομικών ανισοτήτων ανάμεσα στους πλουσιότερους και στους φτωχότερους ανθρώπους επισημαίνει σε σημερινό report της η οργάνωση Oxfam.
Σε έκθεση της με τίτλο «Working for the Few» υπογραμμίζεται ότι η συνολική περιουσία των 85 πλουσιότερων ανθρώπων είναι ίση με αυτήν που κατέχει ο μισός πληθυσμός της Γης, δηλαδή οι 3,5 δισεκατομμύρια φτωχότεροι άνθρωποι του πλανήτη.
Στο report υπογραμμίζεται ότι οι παγκόσμιες οικονομικές ανισότητες εντείνονται από τον ραγδαία αναπτυσσόμενο ρυθμό της αύξησης της περιουσίας των πλουσιότερων ανθρώπων ενώ επισημαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή θέτει μεγάλους κινδύνου για την «ανθρώπινη πρόοδο».
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι 210 άνθρωποι έγιναν δισεκατομμυριούχοι κατά τη διάρκεια του 2013, οι οποίοι πλέον ανήκουν στην ομάδα των 1.426 ατόμων που κατέχουν συνολικά μια περιουσία που ανέρχεται σε 5,4 τρις δολάρια.
Επιπλέον, προστίθεται ότι η περιουσία του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη ανέρχεται σε 110 τρις δολάρια, ποσό που είναι 65 φορές το σύνολο του πλούτου του φτωχότερου μισού πληθυσμού της Γης.
«Αυτή η μαζική συγκέντρωση οικονομικών πόρων στα χέρια ολοένα και λιγότερων ανθρώπων αποτελεί μια σημαντική απειλή για τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα» σημειώνει η Oxfam στην έκθεση της, υπογραμμίζοντας πως «αντί να προχωρήσουμε μαζί, οι άνθρωποι ολοένα και διαχωρίζονται από την πολιτική και την οικονομική εξουσία, εξέλιξη που έχει ως συνέπεια να αυξάνονται οι κοινωνικές εντάσεις και να αυξάνεται ο κίνδυνος μιας κοινωνικής κατάρρευσης».
Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos.
Η Oxfam καλεί τους πολιτικούς ηγέτες και τους επιχειρηματίες να λάβουν μέτρα προκειμένου να αναστρέψουν αυτές τις οικονομικές ανισότητες, υπογραμμίζοντας ότι βάσει της έρευνας που έχει κάνει, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν αρκετοί νόμοι και κανονισμοί που έχουν σχεδιαστεί για την ωφέλεια των πλουσίων.
«Μια έρευνα σε έξι χώρες (Ισπανία, Βραζιλία, Ινδία , Νότια Αφρική , Μ.Βρετανία και ΗΠΑ), έδειξε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι οι νόμοι είναι άνισα σχεδιασμένοι υπέρ των πλουσίων» υπογραμμίζει η Oxfam.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης