Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Δραματικές προβλέψεις της Κομισιόν για το βιοτικό επίπεδο - Επιστροφή στο 1960 για την ευρωζώνη έναντι των ΗΠΑ

Financial Times: Δραματικές προβλέψεις της Κομισιόν για το βιοτικό επίπεδο - Επιστροφή στο 1960 για την ευρωζώνη έναντι των ΗΠΑ
Δραματικές οι εξελίξεις για τους πολίτες αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις
Το βιοτικό επίπεδο στην ευρωζώνη , σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, το 2023, θα είναι χαμηλότερο από τα επίπεδα της δεκαετίας του 1960, προειδοποίησε πρόσφατα η Κομισιόν, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
H τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν προειδοποιεί ότι αν δεν εφαρμοστούν οι καθολικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι εξελίξεις θα είναι δραματικές για τους πολίτες της ευρωζώνης.
«Η πρόβλεψη της Κομισιόν αξίζει να εκτίθεται πλέον μόνιμα στον τοίχο όλων των προεδρικών και πρωθυπουργικών γραφείων της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα των FT.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει απογοητευτική την πρόβλεψη για δύο λόγους:
1)Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις καθησυχαστικές ιστορίες για οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα στις αγορές, για τις οποίες οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγχαίρουν τους εαυτούς τους.
2) Προκαλεί ερωτήματα για τη βαρύτητα της Ευρώπης στον πλανήτη και, ειδικότερα, για τις στρατιωτικές συμμαχίες και τις οικονομικές συνεργασίες της με τις ΗΠΑ.
Όπως εξηγεί, η απόκλιση στο βιοτικό επίπεδο Ευρώπης και ΗΠΑ πενήντα χρόνια πριν, ήταν δικαιολογημένη, με φόντο τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 η Ευρώπη άρχισε να πλησιάζει την Αμερική, ενώ στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, οι συντελεστές της κατά κεφαλήν οικονομικής ανάπτυξης ήταν σχεδόν ίσοι.
Μεταπολεμικά, μερίδα αξιωματούχων υπέθετε ότι η Ευρώπη τα πάει τόσο καλά που μπορεί να μη χρειάζεται να ζει για πάντα κάτω από την ομπρέλα της αμερικανικής οικονομίας και ασφάλειας.
Όντως, όσο πιο δυναμική είναι η οικονομική της πορεία, τόσο περισσότερο θα συμβάλλει στη δική της άμυνα και στην παγκόσμια ασφάλεια.
Ωστόσο, οι παραπάνω εικασίες μοιάζουν πλέον άκαιρες, με το χειρότερο στοιχείο να είναι η περίοδο ανισορροπίας στην οποία οδεύουν οι αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αμερικανική οικονομία έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη από τα μέσα του 1990, κυρίως εξαιτίας της υψηλότερης παραγωγικότητας και της ταχύτερης υιοθέτησης των προηγμένων τεχνολογιών.
Όπως προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν δεν μεταρρυθμιστεί η ευρωζώνη από μόνη της, το βιοτικό επίπεδο θα αντιστοιχεί μόλις στο 60% των αμερικανικών επιπέδων το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης