Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup - Παραμένει ο κίνδυνος για πιστωτικό κραχ στην Ευρωζώνη - Ανήμπορη η ΕΚΤ

Citigroup - Παραμένει ο κίνδυνος για πιστωτικό κραχ στην Ευρωζώνη - Ανήμπορη η ΕΚΤ
Μετριοπαθής η παγκόσμια ανάπτυξη το 2014, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα
Έκπληκτη για την έξοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση το 2013, καθώς και για τη διαρκή ισχυροποίησή της από τότε, δηλώνει η Citigroup.
"Η πορεία της ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2013 μας εξέπληξε", σχολιάζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, στη νέα 14σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Κey Themes for 2014", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως υποστηρίζει η Citigroup, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης εκτιμάται πως θα κερδίσει περισσότερο έδαφος κατά το 2014, αν δεν εκδηλωθούν δύο βασικοί κίνδυνοι:
- Τυχόν ξέσπασμα πιστωτικού κραχ.
- Τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Παραμένοντας αντιμέτωπη με την ανάκαμψη εξαιρετικά εύθραυστη, με τον πληθωρισμό κάτω του στόχου και το ευρώ πιο ισχυρό από ότι χρειάζεται, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται ισχυρές πιέσεις, προκειμένου να αναλάβει πρόσθετη δράση.
Όπως αναλύει η Citigroup, τα εργαλεία που διαθέτει στη φαρέτρα της η ΕΚΤ είναι τα εξής:
- Αρνητικά επιτόκια καταθέσεων
- Νέος γύρος χορήγησης φθηνών τριετών δανείων (LTROs)
- Αγορές κρατικών ομολόγων
"Καμία από τις ανωτέρω επιλογές δεν είναι εύκολη. Κάθε όπλο της ΕΚΤ έχει και συνέπειες και προβλήματα. Για τον λόγο αυτό δεν είναι δεδομένη η ικανότητα της ΕΚΤ να θωρακίσει - και κατ' επέκταση να ισχυροποιήσει - την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας", εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.
Εστιάζοντας, στη συνέχεια, στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η Citigroup εκτιμά πως θα είναι μετριοπαθής για το 2014.
Τι κρύβει όμως το νέο έτος για την πορεία των διεθνών αγορών; Όπως υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα, οι μετοχές αναμένεται να υπεραποδώσουν το 2014, καθώς η νομισματική πολιτική των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών παραμένει εξυπηρετική και καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον εμφανίζεται βελτιωμένο.
"Όπως έχει αποδειχθεί από την πρόσφατη οικονομική ιστορία, σε περιόδους αυξημένης ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού, οι μετοχές εμφανίζουν ελκυστικές αποτιμήσεις. Επομένως, το ράλι τους θα συνεχιστεί", προβλέπουν οι αναλυτές της Citigroup. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα εμπορεύματα είναι εκείνα που δεν αναμένεται να καταγράψουν ελκυστικές αποδόσεις.
Ποια είναι όμως η απάντηση που καλείται να δώσει η Citigroup, στο εξής καίριο ερώτημα: "Είναι φθηνές οι μετοχές ή είναι ακριβά τα ομόλογα;"
Όπως διαπιστώνει η αμερικανική τράπεζα, μέσω της νέας αυτής έκθεσής της, πλέον οι επενδυτές έχουν... παραβιάσει κάθε πρότερο... οικονομικό κανόνα. Αγοράζουν το asset εκείνο που θεωρούν πως θα τους αποφέρει τα περισσότερα κέρδη, χωρίς να λογαριάζουν βασικούς... ή αστάθμητους παράγοντες....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης