Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist – Ποια οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 35%;...και όμως είναι από την Αφρική

tags :
Economist – Ποια οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 35%;...και όμως είναι από την Αφρική
Εκτός λίστας… Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα
Τις χώρες με την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη για το 2014 «παρουσιάζει» ο Economist, με την Ευρώπη φυσικά, να απουσιάζει από την συγκεκριμένη λίστα…
Βέβαια, η απουσία των χωρών της Ευρωζώνης ήταν αναμενόμενη, όπως άλλωστ και των ΗΠΑ.
Εντύπωση και έκπληξη εγείρεται ωστόσο, από την ηχηρή απουσία της Κίνας, η οποία για πρώτη φορά από το 2004 εκτοπίζεται από την κορυφαία δωδεκάδα.
Σύμφωνα λοιπόν, με το βρετανικό περιοδικό, στο «top 5» συγκαταλέγεται το Νότιο Σουδάν, η Μογγολία, το Μακάου, η Σιέρα Λεόνε και το… Τουρκμενιστάν!
Ωστόσο, η πλειονότητα των άνωθεν χωρών οφείλουν την ξέφρενη ανάπτυξή τους στην… Κίνα!
Ειδικότερα, η κινεζική αγορά συνιστά τον μεγαλύτερο εισαγωγέα προϊόντων της Μογγολίας, γεγονός που οδηγεί την οικονομία της ασιατικής χώρας σε ανάπτυξη 15%.
Η αξία των ορυκτών κοιτασμάτων της Μογγολίας ξεπερνά τα 1,3 τρισ. δολάρια, γεγονός που αξιοποιούν στο έπακρον οι 2,8 εκ. κάτοικοι της χώρας.
Εκτός της Μογγολίας και το Μακάου εξαρτάται από την Κίνα.
Το Μακάου, το οποίο συνιστά μία ειδική περιφέρεια της Κίνας, υποδέχεται κάθε χρόνο αρκετούς Κινέζους «χαρτοπαίχτες», οι οποίοι συμβάλλουν στην αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ.
Ο «τουριστικός» τζόγος υπολογίζεται για το 2014 στα 50 δισ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν 1000% υψηλότερος από τον τζόγο του Las Vegas.
Το Νότιο Σουδάν συνιστά μία περίπτωση με αρκετά ερωτηματικά.
Για το 2014, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 35%.
Ωστόσο, η παραγωγή πετρελαίου, στην οποία εδράζεται εξ ολοκλήρου η οικονομία της χώρας, έχει «παγώσει».
Η νεότερη χώρα του πλανήτη ταλανίζεται από πολιτικές αναταραχές, καθώς η διαμάχη μεταξύ του Προέδρου Salva Kiir και του πρώην αντιπροέδρου, Riek Machar, έχει αιματοκυλήσει τη χώρα.
Ωστόσο, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, αφήνουν μικρές χαραμάδες ελπίδας….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης