Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays – Οι 5 προκλήσεις του ευρωπαϊκού banking το 2014 - Αύξηση 10% στην κερδοφορία

tags :
Barclays – Οι 5 προκλήσεις του ευρωπαϊκού banking το 2014 - Αύξηση 10% στην κερδοφορία
Yποτονική η τραπεζική κερδοφορία
Το 2013 ήταν ένα έτος έντονης αστάθειας ωστόσο, σε γενικές γραμμές υπήρξε άκρως εποικοδομητικό για το ευρωπαϊκό banking, καθώς οι φόβοι γύρω από την Ευρωζώνη εξαϋλώνονται και τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης αρχίζουν να εμφανίζονται.
Τα άνωθεν υποστηρίζει η βρετανική τράπεζα, Barclays, η οποία σκιαγραφεί το μέλλον του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα.
Παρά το ευοίωνο κλίμα, οι εκτιμήσεις για την τραπεζική κερδοφορία παραμένουν υποτονικές, καθώς κινούνται κατά 10% μειωμένες έναντι του 2012.
Η διαφορετική ρότα μεταξύ των τραπεζικών μετοχών και της τραπεζικής κερδοφορίας αποδίδεται στην μειωμένη αξία των κεφαλαίων, η οποία θα διαγράψει πτωτική πορεία και το 2014.
Μόνο το 2013, η αξία των ιδίων κεφαλαίων υποχώρησε κατά 180 μονάδες βάσης.





Βέβαια, η πρόσφατη ανοδική πορεία των τραπεζικών μετοχών προδικάζει την αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ομίλων τους προσεχείς μήνες.
Ειδικότερα, η τρέχουσα αξία των τραπεζικών μετοχών προμηνύει αύξηση της κερδοφορίας κατά 10% σε βάθος 3ετίας.





Όσο η ευρωπαϊκή ανάκαμψη σταθεροποιείται και ενισχύεται, τόσο οι ευρωπαϊκές τράπεζας θα ανοίγουν τις «κάνουλες» της δανειοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το 2014 αναμένεται μία αύξηση 2% στη δανειοδότηση, η οποία θα επιφέρει άνοδο 3% στην τραπεζική κερδοφορία.





Οι 5 προκλήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών

1.    Δικαστικές μάχες – Το 2014 οι δικαστικές αντιδικίες για θέματα διατραπεζικών επιτοκίων ή «κόκκινων» δανείων θα συνεχιστούν.
2.    Επικίνδυνα assets – Η αξιοπιστία επί της διαχείρισης των ριψοκίνδυνων στοιχείων έχει διαβρωθεί σημαντικά. Το 2014 οι εποπτικές αρχές αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στον εν λόγω τομέα.
3.    Το tapering της Fed – Αν και οι επιδράσεις στις αναδυόμενες οικονομίες ήταν μεγάλες, το tapering επέφερε ανεπαίσθητες αλλαγές στο ευρωπαϊκό banking. Για το 2014, όπου η επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων της Fed θα συνεχιστεί, μόνο οι τράπεζες οι οποίες είναι εκτεθειμένες στις αναδυόμενες οικονομίες διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους.
4.    Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ – Αν και δεν αναμένεται τουλάχιστον για το 2014, επιβολή αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού αυξάνεται σημαντικά. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ θα επιχειρήσει είτε να αποδυναμώσει το ευρώ είτε να τονώσει την νομισματική πολιτική. Ένα πιο αδύναμο ευρώ θα ασκούσε ωστόσο, πιέσεις στην αξία των τραπεζικών μετοχών.
5.    Αποκατάσταση της δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπολογίζεται στα 1,3 τρισ. ευρώ. Οι τράπεζες της περιφέρειας δυσκολεύονται εξαιτίας των έντονων απορρεόντων κινδύνων. Ένα νέος γύρος φθηνών δανείων προς τις τράπεζες ίσως επέλυνε το πρόβλημα. 





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης