Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup - Μόνο οι ισχυρές τράπεζες θα φέρουν ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - Μεγάλες απειλές η ανεργία και το ισχυρό ευρώ

Citigroup - Μόνο οι ισχυρές τράπεζες θα φέρουν ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - Μεγάλες απειλές η ανεργία και το ισχυρό ευρώ
Απειλή για την οικονομία η ανεργία και το ισχυρό ευρώ
Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, με μετριοπαθείς ωστόσο ρυθμούς, αποτελεί το βασικό σενάριο της Citigroup για το 2014.
"Η ευρωπαϊκή οικονομία θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω κατά το νέο έτος", υποστηρίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, στη νέα έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Euro Economics Weekly 2014 ", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, τόσο το 2014, όσο και το 2015, θα είναι αργή και ανομοιογενής, καθώς και δέσμια σοβαρών εμποδίων, όπως τα υψηλά επίπεδα μόχλευσης του ιδιωτικού τομέα, το ισχυρό ευρώ και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, η δημοσιονομική προσαρμογή το 2014 στην Ευρωζώνη θα είναι ουδέτερη (neutral).
Aυτό που χρειάζεται κατά το νέο έτος η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πλήρης εστίαση στην ανάγκη για τόνωση των επενδύσεων.
Όπως εξηγεί στη συνέχεια η Citigroup, εστιάζοντας περαιτέρω στις χώρες της αδύναμης περιφέρειας, πρέπει να αναληφθεί δράση ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νότου. Εάν το πρόβλημα αυτό αντιμετωπιστεί, με τη βοήθεια της ΕΤΕπ και τη στήριξη της ΕΚΤ, τότε υπάρχουν πολλά περιθώρια για θετικές εκπλήξεις από την περιφέρεια, ακόμη και σε όρους τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους.
Αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, η αμερικανική τράπεζα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κρίνει επιτακτική την ανάγκη ολοκλήρωσης της σύστασης της τραπεζικής ένωσης. Όπως επισημαίνει, όμως, μέχρι να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, η αβεβαιότητα για τους όρους και τη μεθοδολογία των "τεστ κοπώσεως" θα κυριαρχήσει στις αγορές. Κατά τη Citigroup, κεντρικά ζητήματα που αφορούν στην τραπεζική ένωση, παραμένουν ακόμη στον "αέρα". Ειδικά σε ό,τι αφορά στον μηχανισμό εκκαθάρισης των προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών, η συμφωνία που επετεύχθη λίγο πριν την εκπνοή του 2013 είναι ατελής, ελλιπής και "ακατάστατη".
Όπως προσθέτει η Citigroup, ακόμη και το χρονοδιάγραμμα που αφορά στην επιβολή της μεθόδου του bail in στις τραπεζικές διασώσεις - από τον Ιανουάριο του 2016 - χαρακτηρίζεται φιλόδοξο και θα χρειαστεί πολλές αναθεωρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης