Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Joseph Stiglitz - O εφησυχασμός, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη - Πιθανή η αναζωπύρωση της κρίσης

Joseph Stiglitz - O εφησυχασμός, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη - Πιθανή η αναζωπύρωση της κρίσης
Πάνω από το 50% των νέων στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι άνεργοι, διαπιστώνει ο βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος
Ορατός παραμένει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, προειδοποιεί ο διάσημος - και βραβευμένος με νόμπελ - οικονομολόγος του Columbia University, Joseph Stiglitz.
Όπως εξηγεί, η συνεχιζόμενη στασιμότητα που εμφανίζει η ευρωπαϊκή οικονομία γεννά ολοένα και περισσότερες ανησυχίες. "Ο κίνδυνος για το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης στην Ευρωζώνη παραμένει σημαντικός. Ακόμη κι αν δεν συμβεί το 2014, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα συμβεί", τονίζει χαρακτηριστικά ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος.
Σύμφωνα με τον Stiglitz, μπορεί το 2013 να έλαβε τέλος η ύφεση της Ευρωζώνης, ωστόσο κανείς δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να ισχυριστεί πως το 2014 η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι δεδομένη. "Πάνω από το 50% των νέων στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι άνεργοι", σπεύδει να διευκρινίσει, απαριθμώντας τα πραγματικά προβλήματα της Ευρωζώνης.
"Ο πραγματικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη είναι ένας: Η τάση εφησυχασμού. Το 2013 σημειώθηκαν σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση εφαρμογής καίριων μεταρρυθμίσεων, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει", επισημαίνει ο Stiglitz.
Ταυτόχρονα, ζητά εμμέσως πλην σαφώς την περαιτέρω χαλάρωση της λιτότητας, καθώς, όπως υποστηρίζει, η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία ήταν εκείνη που βύθισε στην ύφεση την Ευρωζώνη.
"Τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, τα πολιτικά συστήματα μοιάζουν ανίκανα να υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί ένα πιο λαμπρό μέλλον για την παγκόσμια οικονομία. Μπορεί το 2014 η παγκόσμια οικονομία να τα πάει καλύτερα από το 2013, μπορεί και όχι. Η αλήθεια είναι μια: Τα επόμενα χρόνια θα χαρακτηριστούν ως έτη... χαμένων ευκαιριών για την παγκόσμια οικονομία", καταλήγει ο Stiglitz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης