Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco - Η Fed κέρδισε τη μάχη ενάντια στις αγορές, αλλά όχι και τον πόλεμο - Κρίσιμος ο Ιανουάριος για τη μείωση του QE

tags :
Pimco - Η Fed κέρδισε τη μάχη ενάντια στις αγορές, αλλά όχι και τον πόλεμο - Κρίσιμος ο Ιανουάριος για τη μείωση του QE
Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικές και να μην σπεύδουν να διακηρύξουν τη νίκη
"H Fed κέρδισε τη μάχη της εξόδου... για την ώρα". Αυτό εκτιμά ο Mohamed El-Erian, ο επικεφαλής της Pimco, σχολιάζοντας την έναρξη από τον Ιανουάριο του 2014 της μείωσης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.
"Καθώς οι αγορές υποδέχθηκαν με θερμό ενθουσιασμό πριν από μερικές εβδομάδες την επίσημη ανακοίνωση της Fed, πως από τον Ιανουάριο θα μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, πολλοί βιάστηκαν να διακηρύξουν τη νίκη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ", σχολιάζει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, σε νέο του άρθρο στους Financial Times.
Σύμφωνα με τον El-Erian, κανείς δεν πρέπει να βγάζει βιαστικά συμπεράσματα για τις κινήσεις των αγορών, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της νομισματικής πολιτικής. Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικές και να μην σπεύδουν να διακηρύξουν τη νίκη.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Pimco παρουσιάζει όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τέσσερις λόγους για τους οποίους η Fed - αλλά και κάθε άλλη κεντρική τράπεζα - πρέπει να είναι επιφυλακτική:
- Ο αντίκτυπος των αποφάσεων της Fed παραμένει πλήρως εξαρτημένος από την οικονομική συμπεριφορά επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
- Η Fed εισέρχεται σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας. Τον Ιανουάριο θα μειώσει κατά 10 δισ. δολάρια, στα 75 δισ. δολάρια, το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και θα πρέπει να δει αν η κίνηση αυτή έχει αποτέλεσμα.
- Η Fed πρέπει να αναγνωρίσει ότι η άνοδος των αγορών έχει τεχνητά χαρακτηριστικά. Και η ιστορία έχει αποδείξει πως ενδεχόμενη ανατροπή - στη συμπεριφορά των αγορών - δεν μπορεί να αποκλειστεί.
- Η Fed δεν είναι η μοναδική κεντρική τράπεζα που αποφασίζει ενεργά να δράσει, ώστε να διατηρηθεί η οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η ΕΚΤ και η Bank of Japan βρίσκονται στην ίδια βάρκα.
"Μετά από μια αρχική σειρά κακών κινήσεων, οι αξιωματούχοι της Fed κέρδισαν την πρώτη μάχη. Ανακοίνωσαν επισήμως τη μείωση του QE χωρίς να προκαλέσουν μαζικό κύμα αναταράξεων στις αγορές. Αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι το εξής: Τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα; Η Fed κέρδισε τη μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο", καταλήγει ο ισχυρός άντρας της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης