Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel - Κάτι αλλάζει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα - Θωρακισμένες οι τράπεζες

Bruegel - Κάτι αλλάζει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα - Θωρακισμένες οι τράπεζες
Mπορεί επίσης να καταστήσει πιο εύκολη την αποστολή της ΕΚΤ και να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης
Ως τους πιο βασικούς πυλώνες της τραπεζικής ένωσης χαρακτηρίζει το Bruegel τη συμφωνία των Ευρωπαίων για τη σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών.
"Η Ευρωζώνη πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στο στόχο για τη δημιουργία μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης", σχολιάζει η γνωστή δεξαμενή σκέψης (think tank) των Βρυξελλών, αποτιμώντας τους όρους της συμφωνίας που επετεύχθη στο Εcofin - αυτής της εβδομάδας - για τον μηχανισμό εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών.
"Αν ο μηχανισμός εκκαθάρισης σχεδιαστεί όπως πρέπει, τότε θα είναι σε θέση να βάλει τέλος στον κατακερματισμό του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, καθώς και να οδηγήσει στην επιθυμητή σύγκλιση των χρηματοδοτικών συνθηκών εντός της Ευρωζώνης", επισημαίνουν οι αναλυτές του Bruegel, σε νέα, ειδική ανάλυσή τους για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό banking.
"Ορισμένα από τα καίρια ζητήματα που προωθούν οι Ευρωπαίοι μπορούν να διευκολύνουν τη νέα αποστολή της ΕΚΤ, που καλείται να αναλάβει το δύσκολο έργο της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών από το 2014", σπεύδει να εξηγήσει παράλληλα το διάσημο think tank των Βρυξελλών.
Ποια είναι αυτά τα μέτρα που θα διευκολύνουν την αποστολή της ΕΚΤ;
- Η εισαγωγή της μεθόδου του bail-in για τις μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις στην Ευρωζώνη
- Η ανάγκη για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών
"Όλα τα ανωτέρω μπορούν να καταστήσουν πιο εύκολη την αποστολή της ΕΚΤ, να θωρακίσουν και να προστατεύσουν τα κεφάλαια των φορολογουμένων, αλλά και να στηρίξουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, κυρίως μάλιστα των αδύναμων χωρών του Νότου που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση", καταλήγει το Βruegel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης