Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι θα σημάνει το tapering δηλαδή η απόφαση της FED να μειώσει τις αγορές ομολόγων στα 75 δισ δολ. για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές

tags :
Τι θα σημάνει το tapering δηλαδή η απόφαση της FED να μειώσει τις αγορές ομολόγων στα 75 δισ δολ. για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές
Μόλις 24 - μη εγκεκριμένοι - αναλυτές εκτίμησαν σωστά για την έναρξη του tapering της FED.....
Άναυδη έμεινε η αγορά από την απόφαση της Fed να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο τη σταδιακή μείωση του ποσού των κρατικών ομολόγων που θα αγοράζει κάθε μήνα, αφού από τα 85 δισ. δολάρια που ήταν μέχρι τώρα θα αγοράζει 75 δισ. δολάρια.
Σχεδόν η πλειονότητα των αναλυτών διαψεύστηκε, αφού ανέμενε το λεγόμενο tapering στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Οι μηνιαίες αγορές treasuries θα μειωθούν στα 40 δισ. δολάρια από 45 δισ. δολάρια και των ενυπόθηκων στεγαστικών χρεογράφων στα 35 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια.
Πιο συγκεκριμένα, η Goldman Sachs, η Bank of America Merrill Lynch, η Citigroup, η Commerzbank και η Credit Agricole δεν περίμεναν να ανακοινωθεί τώρα το tapering, μένοντας για ακόμη μία φορά εκτεθιμένοι απέναντι στις εξελίξεις.
Από την άλλη, 24 μη εγκεκριμένοι αναλυτές από τους 68 που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg περίμεναν ότι η Fed θα ανακοινώσει μείωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων κατά μέσο όρο 10 δισ. δολάρια.
Αυτοί είναι:



Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το tapering αποτελεί και τη μεγάλη στροφή της Fed από τη στήριξη της οικονομίας λόγω έκτακτων συνθηκών, στη σταδιακή άρση της παρουσίας της από τα χρηματιστηριακά και οικονομικά δρώμενα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το καλοκαίρι, όταν αναμενόταν να ξεκινήσει το tapering, είχε πραγματικά συμβεί ένας μικρός σεισμός στις αναδυόμενες αγορές, με τους επενδυτές να φεύγουν άρον άρον από τα νομίσματα αυτών υπό την προοπτική της ενίσχυσης του δολαρίου.
Μάλιστα, στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε η ρουπία της Ινδίας και την τουρκική λίρα, όταν τα δύο νομίσματα έχασαν πάνω από το 20% της αξίας τους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.
Σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, τα πρώτα θύματα του tapering θα εντοπιστούν στις αναδυόμενες αγορές.
Εκεί που πολλά αμερικανικά κεφάλαια έχουν βρει καταφύγιο και αποδόσεις.
Υπό την προοπτική της σταδιακής μείωσης της ρευστότητας στην οικονομία, το δολάριο αναμένεται να ενισχυθεί, επομένως τα κεφάλαια που έχουν ήδη «μεταναστεύσει» θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν αυτής της ανόδου.
Μια πρώτη γεύση την πήραμε άλλωστε το καλοκαίρι, αναφέρουν οι αναλυτές.
Ισχυρός θα είναι και ο αντίκτυπος του tapering εντός των συνόρων των ΗΠΑ.
Η ρευστότητα που απολάμβαναν την τελευταία 5ετία οι αμερικανικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα αρχίσει σταδιακά να περιορίζεται.
Στην τάση αυτή υπάρχουν και πάλι δύο απόψεις: Η πρώτη που λέει ότι θα ανακοπεί η αναπτυξιακή τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη και η δεύτερη που θέλει την πορεία της οικονομίας να μην επηρεάζεται αφού ήδη η δυναμική είναι επαρκής για να διατηρηθεί.
Η πρώτη τάση στηρίζεται στην άποψη ότι η αμερικανική ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη, ενώ και το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον (πχ Ευρωζώνη) δεν μπορεί να στηρίξει την ενίσχυση του αμερικανικού ΑΕΠ.
Η δεύτερη τάση στηρίζεται στην άποψη ότι από τη στιγμή που η Fed αποφασίζει να προχωρήσει στο tapering, τότε έχει κρίνει ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να σταθεί στα πόδια της.
Πάντως με τις πτυχές που μπορεί να επηρεάσει το tapering να μην εξαντλούνται, οι κορυφαίοι αναλυτές εστιάζουν σε δύο βασικά ζητήματα:
1)    Τη συμπεριφορά του δολαρίου έναντι του ευρώ
2)    Το αδιέξοδο που έχει βρεθεί η Fed με τη διόγκωση του ισολογισμού της
Το πώς οι αποφάσεις από την κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α πρόκειται να επιδράσουν στο κοινό νόμισμα είναι ένα αρκετά περίπλοκο θέμα.
Τον Ιούνιο όταν η Fed συνεδρίασε με το ενδεχόμενο εξαγγελίας του tapering να βρίσκεται στο τραπέζι, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου διολίσθησε από το 1.4300 στο 1.2800 σε περίπου 4 εβδομάδες. Παράλληλα, το δολάριο- γιεν έκανε ράλι, ενώ το ευρώ - γιεν καταγράφοντας υψηλή μεταβλητότητα σταθεροποιήθηκε υψηλότερα.
Ο ισολογισμός της Fed έχει αυξηθεί κατά 1 τρισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες και όλοι γνωρίζουν πως αυτό πρέπει κάπου να σταματήσει.
Για κάποιους αυτή η ώρα ήρθε...

Πρώτη ενημέρωση: 08:11, 19 Δεκεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης