Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics - Aνεπαρκώς κεφαλαιοποιημένο το ευρωπαϊκό banking

Capital Economics - Aνεπαρκώς κεφαλαιοποιημένο το ευρωπαϊκό banking
Η Γερμανία εμφανίζεται πλέον ελαφρώς πιο πρόθυμη ώστε να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τους άλλους Ευρωπαίους, με στόχο τη λήψη κοινών αποφάσεων
Κατακερματισμένο και ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένο θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, θέτοντας σε κίνδυνο κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της Ευρωζώνης.
Τα ανωτέρω υποστηρίζει η Capital Economics, στη νέα 9σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Banking Union progress offers little near-term relief", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Αποτιμώντας η Capital Economics τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα, για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης, παρατηρεί τα εξής:
Σημειώθηκε πράγματι ένα βήμα προόδου, αφού οι Ευρωπαίοι έφτασαν κοντά σε συμφωνία για τη σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης  (Single Resolution Mechanism - SRM) των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Πρόκειται αναμφίβολα για μια άκρως θετική εξέλιξη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως αυτόματα παύει η Ευρωζώνη να διαθέτει ένα κατακερματισμένο και ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με την Capital Economics, η σύσταση του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την Ευρωζώνη.
Βραχυπρόθεσμα όμως δεν είναι σε θέση να παράσχει σημαντική στήριξη σε μια αδύναμη και αναιμική οικονομία.
Όσον αφορά στο προσεχές μέλλον, μια κεντρική αρχή εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών θα καθιστά πιο εύκολη τη διαδικασία διάσωσης μιας προβληματικής τράπεζας.
Αλλά για την ώρα δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία θεαματική αλλαγή για το ευρωπαϊκό banking, αφού οι Ευρωπαίοι έχουν πολλά να δρομολογήσουν ακόμη.
Όπως προσθέτει η Capital Economics, πέρα από κάθε πρόκληση, κίνδυνο και εμπόδιο, οι προσπάθειες των Ευρωπαίων για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα:
Στη μείωση της υπερβολικής εξάρτησης μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών.

Τα διδάγματα από τις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων για την τραπεζική ένωση

Τι εντυπώσεις όμως άφησαν και τι συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης από τις κρίσιμες διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων της περασμένης εβδομάδας; Η Capital Economics αναλύει:
- Οι διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση αποδεικνύουν πως οι Ευρωπαίοι μπορούν να καταλήξουν σε σημαντικές συμφωνίες για το μέλλον του ευρώ χωρίς τις άμεσες και ασφυκτικές πιέσεις των αγορών.
Μπορεί οι αποφάσεις των Ευρωπαίων να μην είναι οι πιο ιδανικές, ωστόσο αντιπροσωπεύουν συμφωνίες που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Όλα ξεκινούν από την εξής παραδοχή:
Η Γερμανία εμφανίζεται πλέον ελαφρώς πιο πρόθυμη ώστε να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τους άλλους Ευρωπαίους, με στόχο τη λήψη κοινών αποφάσεων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος το Βερολίνο δεν ήθελε ούτε να ακούει για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
- Οι σχεδιασμοί των Ευρωπαίων για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης έχουν έναν μεγαλεπίβολο στόχο.
Να αποτραπεί ο κίνδυνος να ξεσπάσει η επόμενη κρίση...
Ο στόχος των Ευρωπαίων έχει ουσία και βάση, αφού δεν περιορίζεται απλά στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης.
Αντίθετα, η Ευρωζώνη προχωρά ένα βήμα παραπέρα, επιχειρώντας να βάλει φρένο σε κάθε ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια νέα κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης