Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays - Οι ευρωεκλογές θα είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Σαμαρά - Καταλύτης το χρέος

tags :
Barclays - Οι ευρωεκλογές θα είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Σαμαρά - Καταλύτης το χρέος
Ανησυχητικό σημάδι η αδυναμία συμφωνίας με την τρόικα - Επίπονες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος το 2014 - Δημοψήφισμα οι Ευρωεκλογές
Επίπονες θα είναι οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους οι οποίες θα ξεκινήσουν το 2014, εκτιμά σε έκθεσή της η Barclays, καθώς η αδυναμία συμφωνίας με την τρόικα, αποτελεί ανησυχητικό σημάδι.
Μάλιστα η βρετανική τράπεζα, προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει στην πίεση και θα πέσει, αν οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους.
Ωστόσο, η Barclays αναγνωρίζει ότι το ελληνικό ΑΕΠ έχει σταθεροποιηθεί με ρυθμό ταχύτερο από ότι αναμενόταν, ενώ υπογραμμίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί πλέον γεγονός, προσφέροντας στην ελληνική πλευρά ένα ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για τη νέα ελάφρυνση του χρέους.
Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ το 2013 και στο 1,6% του ΑΕΠ το 2014, στόχους τους οποίους η Barclays χαρακτηρίζει αξιόπιστους.

Δημοψήφισμα οι Ευρωεκλογές

Με φόντο τις Ευρωεκλογές τον Μάιο, η Barclays προειδοποιεί ότι το κοινωνικό και οικονομικό κλίμα, θα μετατρέψει την εκλογική αναμέτρηση σε δημοψήφισμα, όσον αφορά την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, η επιβίωση της ελληνικής κυβέρνησης, στηρίζεται στην επίτευξη συμβιβασμών με την τρόικα, ως επιβράβευση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Η Barclays εκτιμά ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις, τότε θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην ανακατανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η τρόικα επιμείνει στις απαιτήσεις της ή οι Ευρωπαίοι δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε η κυβέρνηση Σαμαρά, θα βρεθεί αντιμέτωπη εκ νέου με την πολιτική αποσταθεροποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης